Karácsonyi fűszerek

Karácsonyi fűszerek

Pap Edina 2024. dec. 19. Kb. 10 perc olvasás

A hideg téli napokon jól esik a forró tea, finom forralt bor, aminek ízét kellemes keleti fűszerek teszik ellenállhatatlanná. Legtöbbjük önmagában is vérpezsdítő hatású, ezért célszerű minél többet fogyasztani belőlük. A melengető délszaki fűszerek közelebb hozzák annak az országnak a kultúráját is, ahol azok teremtek.

Fahéj

A karácsony szinte elképzelhetetlen édeskésen illatozó mézeskalács nélkül. Az ünnepi sütemény jellegzetes, melegséget, meghittséget árasztó illatát a fahéj (Cinnamomum verum) adja, mi az egyik legrégebben használt fűszerünk.

A fahéjfa a babérfafélék családjába tartozó, Dél-és Délkelet-Ázsiában őshonos, fényes zöld lombú, apró fehér virágokat hozó, örökzöld fa. Értéke a három évesnél fiatalabb ágakról lehántott, magas, 25%-os illóolaj-tartalmú kéreg belső része, amit csavart rudacskákban egészben, roppantva, illetve őrölve értékesítenek. Az ókori egyiptomiak a fahéjolajat balzsamozásra használtak. Izraelbe, Rómába, Görögországban arab kereskedők vitték el, és hogy az árucikk értékét növeljék, mondákat kerekítettek köré, például, hogy a fahéjfákat főnixmadár őrzi, és megszerzése igen nehéz, sőt emberáldozatokat is követel. Az ezüstnél is drágábban mérték. A Szentírásban a felszentelésnél használt szent kenet egyik összetevője: „Végy finom fűszereket: 500 sékel finom mirhát, feleannyi, vagyis 250 sékel jó szagú fahéjat, 250 sékel illatos nádat … (Kiv. 30, 23)

Európába a 12. században jutott el a fahéj, mint gyógyító alapanyag. Bájitalokba keverték, krónikus köhögésre, izületi és ínygyulladások kezelésére, megfázásra, náthára, illetve emésztés javítására használták. A fahéj az egyik legerősebb természetes antibiotikum, emellett szabályozza a vércukorszintet is. Nem kell elhallgatni vágykeltő tulajdonságát sem.

A fahéj a legismertebb karácsonyi fűszer (Forrás: pexels.com)

A fahéj körülbelül a 17. századtól vált konyhai fűszerré, italokat, kelt tésztákat ízesítettek vele. Ma már szinte mindennapos a használata: édeskés, fűszeres íze sütemények, forralt bor, tea ízesítője lehet. Jól illik az almához és a szilvához. Élvezeti értékén túl a fahéj fertőtlenítő hatóanyagokat is tartalmaz, ezért gyomor- és bélrendszeri, valamint légúti fertőzések ellen is hatásos, különösen a téli időszakban. A fahéj javítja a vérkeringést, csillapítja a vérzést, jól átmelegíti a fázó testet. Forrázata a fogyókúrában is hatásos, ugyanis enyhe vízhajtó és zsírbontó hatása van. A vízben oldott fahéjolaj aromalámpában elpárologtatva gondűző, közérzetjavító. 

Szegfűszeg

A fahéj szinte elválaszthatatlan társa a szegfűszeg (Eugenia caryophyllata). A mirtuszfélék családjába tartozó örökzöld növény, amelynek a szárított virágbimbóját használjuk fűszerezésre. Indonéziában, a Szegfűszeg-szigeteknek is nevezett Molukka-szigeteken őshonos. Ára egykor – mint annyi más keleti fűszernek – az aranyéval vetekedett, hiszen kizárólag itt termelték. Fáját féltve őrizték, halálbüntetést ígérve mindazoknak, akik megpróbálják határokon kívülre csempészni. A kínaiak szagtalanításra, a lehelet frissítésére használták. A Római Birodalom területén, így hazánkban is arab kereskedők közvetítésével terjedt el. A 15. században a szegfűszeg-kereskedelem a portugálok kizárólagos monopóliuma volt, amíg az egy észszázaddal később el nem vették tőlük a hollandok, majd a 18. században a franciák, akik gyarmataikon termesztésbe vonták. Így vált mindenki számára megfizethetővé.

A szegfűszeg ára hajdan az aranyéval vetekedett (Forrás: pexels.com)

A szegfűszeg illóolajtartalma nagy mennyiségben, 15-20%-ban tartalmaz baktériumölő hatású eugenolt. A gyógyászatban a szegfűszeg-olajat fertőtlenítő szerként és érzéstelenítésre használják. Erős fájdalomcsillapító hatása miatt ízületi bántalmakra, köszvényre, illetve a fibromyalgia tünetegyüttesre javallt. Hatékonyan csillapítja a fogfájást, tisztítja sebeket és nyugtatja a rovarcsípést. Forrázata fertőtlenítő hatású. Felhígítva szájüreg fertőzéseire öblögető szerként használhatjuk. Hatékonyan segíti az anyagcsere-folyamatok szabályozását. Túlzásba ne vigyük, mert izgató hatása akár eszméletvesztéssel járó révületet is okozhat. A karácsonyi sütemények mellett, nem hagyható ki a forralt borból vagy a szilveszteré bóléból sem.

Kurkuma

A kurkuma (Curcuma longa) a gyömbérfélék családjába tartozó növény. Dél-Kelet-Ázsia trópusi és szubtrópusi vidékein honos. Indiától Indonéziáig termesztik is a mintegy egy méter magasra növő, évelő növényt, aminek a gyömbérhez hasonlóan a gyökerét használják. Porrá őrölve a sárgásvörös színű aromásan kesernyés, kiváló ételszínező és ízesítő hatású currypor és a Worchester-szósz egyik legfontosabb alkotóeleme. Színét sárga festékanyaga, a kurkumin adja, ami miatt indiai sáfránynak is nevezik. Indiában évezredek óta használják, nálunk is egyre terjed. 

A kurkuma nemcsak finom fűzser, de az izületeket is gyógyítja (Forrás: pexels.com)

Télen különösen hasznos, mert serkenti a vérkeringést, ami fokozza a melegérzetet. Emésztésserkentő, lázcsillapító, fertőtlenítő, vértisztító hatású, fekélyekre, nehezen gyógyuló sebekre borogató szerként is használhatjuk. Izületi bántalmakra javallt gyógykészítmények, illetve fogyókúrás étrendkiegészítők gyaroki összetevője. Hatóanyagai erősítik az epehólyagot, serkentik a zsíranyagcserét, csökkentik a koleszterinszintet, gátolják a vérrögök kialakulását, ezáltal csökkentik a trombózisveszélyt. Fekélyek kialakulása ellen is véd, illetve gyulladáscsökkentő hatása is van. Kellemes ízt és színt ad a párolt rizsnek, aranysárgává varázsolja a húslevest. Erős aromája miatt csak mértékkel használjuk!

Csillagánizs

A csillagánizs (Illicium verum) Dél-Kínában és Vietnámban honos örökzöld fa. Nyolctagú, csillag alakban, sugarasan elhelyezkedő tüsző termését éretlenül szárítják és őrlik, mivel az illóolaj a termésfalban található. Bár nem rokona az ánizsnak, zamata hasonló, annál azonban jóval erőteljesebb. Használhatják sütemények, kompótok, gyümölcslevesek, teák likőrök ízesítésére. A szárított teljes termés dekorációs célra alkalmas.

A csillagánizst dekorációs célra is használhatjuk (Forrás: pexels.com)

A csillagánizs jó szélhajtó, görcsoldó és gyomorerősítő. Enyhíti a reumatikus eredetű fájdalmakat, serkenti az emésztést, étvágynövelő teakeverékek kedvelt összetevője.  A konyhában általában édes ételek ízesítéséhez használják, de különleges zamatot kölcsönöz a szárnyas és vadételeknek is.  Ízesíthetünk vele kompótokat, lekvárokat, süteményeket, gyümölcslevest, de a karácsonyi, szilveszteri puncs is elkészíthető vele. 

Cayenne-bors

Az egyik legközismertebb vérpezsdítő fűszer a chili. A közép-amerikai eredetű, a meleg égövön termő, rendkívül csípős, hegyes, piros paprikafajták a hazánkban is termesztett cseresznyepaprika közeli rokonai, de attól sokkalta csípősebb. A cayenne-bors, más néven chilibors vagy ördögbors valójában nem bors, hanem őrölt chili paprika.

A bokor termetű paprikanövény eredeti termőhelyén akár 2 m magasra is megnőhet és 2-3 évig él. Termése 2 cm nagyságú, felálló, éretten téglavörös színű. Hatóanyaga a mi fűszerpaprikánkhoz hasonlóan a kapszaicin, ám abból jóval többet tartalmaz, ezért sokkal csípősebb is.

A Cayenne-bors valójában finomra őrölt chili (Forrás: pexels.com)

A chili az ókori maja kultúra fontos növénye volt, hasmenés megszüntetésére, görcsoldásra, illetve fogbetegségekre alkalmazták. A friss terméshúst péppé zúzták, és a meghúzódott izmokat, törött csontokat gyógyították vele. A kapszaicin a legerősebb fájdalomcsillapító vegyület; blokkolja az agy fájdalomérző receptorait. A Cayenne-bors belsőleg emésztést serkentő hatású, védi a gyomor nyálkahártyáját, védelmet nyújt a gyomorfekély, illetve a patkóbélfekély kialakulása ellen. Csökkentik az éhségérzetet és fokozzák az anyagcserét, ezért segít a fogyásban is. Serkenti a vérkeringést, megelőzi a vérrögök kialakulását és lázcsillapító hatású. A kapszaicines orrspray enyhíti a megfázás és az influenza tüneteit, megszűnteti a fejfájást. Védi az örökítő anyagot (a DNS-t) a karcinogén (rákkeltő) vegyületek károsító hatásával szemben.

A konyhában csípős szószok, mártások elkészítéshez, pörköltek, sült húsok és halak ízesítésére, savanyúságok tartósításához használhatjuk. Ha csak magában fogyasztanánk, válasszunk az ízletes szószok közül, fájdalomcsillapítsára keverjük el vízben. A kapszaicin fényre bomló anyag, így mindenféle paprikaőrleményt, így a Cayenne-borsot is célszerű sötét színű, zárt edényben tartani. 

Gyömbér

A gyömbér nemzetségnek több mint száz faja ismert. A közönséges gyömbért (Zingiber officinale) már i.e 3000-ben ismerték és gyöktörzsét gyógynövényként használták Kínában. Ma Dél-Ázsia, Dél-Amerika és Nyugat-Afrikai trópusi tájain termesztik. Sok kultúrában elterjedt a használata, a kereskedők révén az egész világon elterjedt, és minden kultúrának van valamilyen jellegzetes gyömbéres étele vagy itala. A görögök kenyérbe sütötték, a japánok a sushi mellé adják, míg az angolok sört főztek belőle, de mindenki mindezt emésztésserkentés céljából tette és teszi.

Gyömbér, citrom és méz természeres immunerősítő koktél (Forrás: pexels.com)

A gyömbér csípős ízét a gingerol adja. Emellett rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Szinte minden szervrendszerünkre jótékony hatással van. Leginkább immunerősítésre és gyomorbántalmak enyhítésére fogyasztjuk. Kifejezetten jó hatással van az agyműködésre. A gyöktörzs nyersen rágcsálva fáradtság ellen is kiváló. Csökkenti a hányingert és fokozza az emésztőnedvek termelődését, ezért nehezem emészthető ételek, zsíros húsok, bab, lencse, valamint karácsonyi fűszeres sütemények ízesítésére használhatjuk.

Kardamon

A kardamon (Elettaria cardamomum) a gyömbér rokona, de nem a gyöktörzsét, hanem a magját használjuk. Dél-Indiából származik. A viking hódítók közvetítésével került Perzsiából Skandináviába, ahol ma is igen kedvelt fűszer: kávé, kalácsok, sütemények, felvágottak, kolbászok ízesítésére használják. Pikáns, sokoldalú íze miatt a „fűszerek királynőjének” is nevezik. Ez a kifejezés azért is helytálló, mert manapság a világ harmadik legdrágább fűszere a valódi sáfrány és vanília után. 

A kardamon a skandinávok kedvenc fűszere (Forrás: pexels.com)

A kardamon a magyar konyhában karácsonyi mézeskalács, gyümölcskenyér ízesítésére használható. Serkenti az epetermelést, ezért emésztést serkentő, étvágyjavító hatású. Baktériumellenes hatása is ismert. A kardamom egyik illóolaja, az alfa-terpinil-acetát az Alzheimer-kór-kutatások egyik célpontja.

Vanília

A vanília (Vanilla planifolia) az egyik legdrágább fűszerünk. A kosborfélék családjába tartozó, az orchideával rokon növény. Mexikóban őshonos, ahol kakaó ízesítésére használták. Manapság a legtöbb vaníliát Madagaszkáron termesztik. Maga a fűszer a hosszúkás toktermés, amit féléretten szüretelnek és fermentálással és érleléssel „csalogatják elő” kellemes illatát. Vanillint, illatanyagot, vanillinsavat, zsírt, gyantát tartalmaz. A vanília élénkítő, emésztést elősegítő hatású. Szelíd fűszer, ezért epe- és gyomorbántalmakban szenvedők is fogyaszthatják, de az arra érzékenyeknél allergiát válthat ki.

A vanília féléretten szedett toktermése érleléssel válik aromássá (Fotó: pexels.com)

Sokféleképpen felhasználható, kompótok, krémek, sodók, sütemények forróitalok ízesítésére használjuk. Az vanília rudat egészben tesszük az ételbe és együtt főzzük vele, vagy félbevágva kikaparjuk belőle az illatos magokat, a hüvelyt pedig porcukorba tesszük, így nyerhetünk természetes vaníliás cukrot. A kereskedelemben kapható vaníliás cukor ugyanis mesterséges eredetű kristályvanillint tartalmaz. Jó tudni, hogy a vanília gyorsan romló fűszer, ezért mindig frissen használjuk. A hosszan tárolt termés megpenészedhet, és felszaporodhatnak rajta a szalmonella baktériumok.

Szegfűbors

A szegfűbors (Pimenta officinalis) egy nagyon univerzális fűszer. A bors, a fahéj és a szegfűszeg illatanyagát egyaránt tartalmazza. Egyszerre illatos, csípős és édes, ezért angol nyelvterületen „allspice-nak”, mindenfűszernek nevezik. Fő illatanyaga a szegfűszegben is megtalálható eugenol. Nyugat-Indiába, Közép-Amerikában és Jamaikában őshonos fa, ezért félig érett borsó nagyságú termését jamaikai borsnak is nevezik. A maják balzsamozásra, illetve csokoládé ízesítésére használták. A Karib térségben görcsoldó teát főztek belőle, de emésztőrendszeri problémákra, fájdalomcsillapításra, olaja helyi érzéstelenítésre használható. Nálunk a konyhában általában vadból és nyúlból készült ételekhez, pácokhoz használjuk. A skandinávok süteményeket, pudingot is ízesítenek vele. Próbáljuk ki paradicsomos ételekben (pl. leves, mártás), jól illik hozzá.

A szegfűbors nagyon összetett ízű, univerzális fűszer (Fotó: pexels.com)

Szerecsendió

A szerecsendió (Myristica fragrans) a nevével ellentétben nem dió, hanem a lapított körte alakú tüszőtermésben található, bordázott felszínű, labirintusszerű belű mag. Az indonéziai Banda-szigeteken őshonos terebélyes ágrendszerű cserje, illetve fa. A mag (szerecsendió) és a húsos, hálószerű, nyersen sárgásvörös, lángnyelvhez avyg virághoz hasonlító magköpeny (szerecsendió-virág) is illatos. Az utóbbit a magról leválasztva szárítják és használják fel. 

A szerecsendió vöröses magköpenyben (Forrás: pexels.com)

Hatóanyaga a miriszticin, ami nagy mennyiségben fogyasztva hallucinogén hatású, de meglehetősen nagy mennyiséget, 60-70 grammot kell elfogyasztani ahhoz, hogy ezt a hatást kiváltsa, de az émelygés, hányás, hasmenés, pulzusemelkedés kellemetlenségei előbb jelentkeznek. A népi gyógyászatban emésztési zavarok ellen, szélhajtónak alkalmazzák, zsíros olajával a fájó testrészeket dörzsölik be reuma ellen. Vágykeltő hatása is ismert. Mértékkel fogyasztva nagyon kellemes fűszer, a húsok, mártások, levesek mellett jól illik burgonyás, gombás, tojásos ételekhez. A legjobb, ha egészben vásároljuk meg, és frissen reszeljük az ételbe, a „diót” pedig lezárt kis befőttesüvegben tároljuk.

Ez is érdekelheti:

Fűszernövények a lakásban

Itt a chili ideje!

Csíped a chilit?

Toxinok az ételünkben