Így szaporíts földiepret indáról!

Így szaporíts földiepret indáról!

Dinga Szabolcs 2024. aug. 15. Kb. 10 perc olvasás

A szamóca, más néven földieper nagyon könnyen szaporítható vegetatív úton. Ez azt jelenti, hogy az anyanövényről leválasztott részeket, dugványokat, vagy sarjakat ültetjük el. A földieper esetében az indákon fejlődő sarja, indanövények segítségével tudjuk tovább szaporítani a növényeket. 

Az indanövényről történő szaporítás biztosabb és hatékonyabb is mint a magvetés. A földieper hosszú indákat nevel, amelyek a talajt érve itt-ott legyökereznek, és kis palántaszerű növények (sarjak) fejlődik rajtuk. Ezeket leválasztva és átültetve a következő évre rengeteg  új növényt hozhatunk létre. Mutatjuk hogyan!

Mi is az inda?

A szamóca indája (sztólója) egy speciális szaporítóképlet, amely képes az anyanövénnyel teljes egészében megegyező utód létrehozására. Az indák a virágzás megkezdésétől folyamatosan képződnek. Viszont nem célszerű minden inda meghagyása, hiszen ez sok energiát elvesz a növénytől, amely gyengébb virágzáshoz, terméskötéshez, és termésfejlesztéshez vezet.

Az indaképződés a virágzás kezdetétől megindul (Fotó: Dinga Szabolcs)

Ezt úgy tudjuk elkerülni, ha a szüretig folyamatosan lemetszük a képződő indákat a tövekről. Így a növénynek marad energiája a bőséges termés érlelésére. Szaporítási célra azonban a szüret után hagyjuk meg az indákat. Válasszunk ki tövenként egy-két indát, amelyet hagyunk tovább fejlődni, és ezekkel fogunk tudni dolgozni. 

Az inda legyökereztetése

A földieper természetes módon törekszik arra, hogy az indák megfelelő helyeken legyökerezzenek, és új növényt fejlesszenek. A cél az, hogy ezt a természetes folyamatot elősegítsük. Az indákat ez okból gyökereztethetjük a szabadföldben, vagy már közvetlenül sejttálcában, cserépben, joghurtos pohárban is. Az utóbbi megoldás előnye, hogy a friss növény egy védett, és tápanyagban gazdag talajban tud növekedni, fejlődni, így erősebb palántát kapunk. Illetve ha át akarjuk ültetni a növényt egy új ágyásba, akkor kevesebb bolygatással jár az átültetés. Az ültetéshez válasszunk laza szerkezetű magvető vagy palántázó földkeveréket.

Az indanövényeket termesztőedényben is gyökereztethetjük (Fotó: Pap Edina)
Magvető- és palántaföld Jó-Föld 50 l

4 674 Ft
Akció
Marha-Jó pelletált szarvasmarha trágya 25 kg

5 980 Ft
Komposzt Emelt ágyásba Natura 50 l

4 647 Ft

Ha a szabadföldi gyökereztetést választjuk, elég, ha egy kicsit fellazítjuk a talajt, és abba sekélyen beültetjük az indát és a növénykezdeményt. Célszerű magát az indát is föld alá vezetni, mert így a növekedése során nem húzza ki a palántát a földből.

Ha ültetőedénybe szeretnénk nevelni az epret, töltsünk föl egy kisebb cserepet laza talajjal, esetleg egy kis komposzttal, és ebbe az ültetőközegbe vezessük bele az indát.

Az új növény leválasztása

A friss földieprünket addig hagyjuk fenn az indán, amíg kb. 5-6 levelet nevel. Eközben célszerű lehet öntözni, illetve alkalmasint komplex tápoldattal is ellátni a fejlődő növényünket. Hiszen ha az új növény kevés tápanyagot kap, akkor az indán keresztül az anyatőről fog táplálkozni, ami hosszú távon rontja az anyanövény kondícióját is.

Sok esetben az új növény is további indákat nevel, ezeket ne hagyjuk meg, hanem egy éles ollóval, vagy metszőollóval vágjuk le. Az indák ugyanis elvonják a tápanyagokat és az energiát, a cél viszont az, hogy az új növényünk inkább „gyökérre dolgozzon”. 

Sokszor az új növény is újabb indákat nevel, ezeket vágjuk le! (Fotó: Dinga Szabolcs)

Amikor látjuk, hogy a friss növény már megfelelően beállt, begyökeresedett, egy éles ollóval válasszuk le az indáról. Itt mindenképp ügyeljünk arra, hogy ne tépjük, vagy törjük az indát, hanem vágjuk el mindkét végén. A szakadt, sérült indákon keresztül ugyanis fertőzések, baktériumok juthatnak a friss szamóca növénybe. 

Ha szabadföldbe gyökereztettünk, akkor mindenképpen nagy földlabdával emeljük ki a növényt, ez segíti, hogy az átültetés után könnyen megfoganjon, és gyorsan növekedésnek induljon a palánta.

Ültetés

A megnevelt új földieprek kerüljenek jól megmunkált, laza, porhanyós talajba. Célszerű az új epres területet a telepítés előtt feltölteni tápanyagokkal, például granulált marhatrágyával és komposzttal. Friss szerves trágyát tilos használni! Az ültetés során célszerű kb. 30 cm-es tőtávot és 40- 50 cm sortávolságot tartani. 

Ültetőkanál DeWit

6 804 Ft
Vitaflóra tápoldat Palántaneveléshez 1l

1 773 Ft