A muskátli szaporítása dugványról

A muskátli szaporítása dugványról

Pap Edina 2024. szept. 2. Kb. 15 perc olvasás

Az egyik legkedveltebb balkonnövényünket, a muskátlit a nyár végén, ősz elején szaporíthatjuk dugványról. A muskátli mellett több más egynyári balkonnövényt is megsokszorozhatunk ezzel a módszerrel.

Dugványszedés előtt alaposan öntözzük de az anyanövényt, hogy a hajtások jól megszívják magukat vízzel. Kissé szilárdabb, egészséges, kórokozótól és kártevőtől mentes hajtásokat válasszunk.

A körülbelül 6-7 centiméteres dugványt közvetlenül a levél ízesülése alatt, a harmadik-negyedik levél után vágjuk le az anyanövényről. A dugványról távolítsuk el a virágbimbókat, és alapi részéről 3-4 centiméter hosszan a leveleket is. Legfeljebb 2 kifejlett levelet hagyjunk, hogy a dugvány minél kevesebbet párologtasson. A dugvány végét mártsuk lágyszárú növényekhez javasolt gyökereztető hormon-porba.

A különleges virágú vagy levelű muskátlikat érdemes dugványról szaporítani

A dugványozást végezhetjük balkonládába, cserépbe vagy cellás szaporító ládába. Az egyes növényi részeket egymástól 5-6 centiméterre helyezzük el az edényben. Ha közvetlenül a végcserépbe vagy balkonládába dugványozunk, amiben majd a későbbiekben is neveljük a növényt, akkor a 12-es átmérőjű cserépbe 2-3 dugványt tegyünk, a 40 cm hosszú balkonládába 3-4 futó-, illetve 2-3 állómuskátli-dugványt helyezzünk. Dugványozhatunk hagyományos szaporítóládában is. Nagyon jól használható erre a célra a préselt tőzegkotong (Jiffy), ami alaposan átnedvesítve táphengerré duzzad, és a közepébe könnyen beleszúrhatjuk a muskátlidugványt. Az átültetés is történhet a tőzegtáphengerrel együtt.

Cellás tálcába könnyebb a dugványozás és a kiültetés is

A dugványozáshoz 1:1 arányban mosott homokkal kevert, átrostált, rögmentes muskátliföldet használjunk. Így a már begyökeresedett dugványok elegendő tápanyaghoz jutnak, és tavaszig nem kell őket átültetni. A fiatal gyökeres dugványokat lehetőleg ne tápoldatozzuk, mert a nem megfelelő töménység megválasztása esetén megperzselődhetnek a fiatal hajszálgyökerek.

Radix-M gyökereztető por lágyszárúakhoz 50 g

871 Ft
Tőzeg korongok Jiffy (25 db)

1 891 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Proplant 200 ml

8 490 Ft
Magvető- és palántaföld Jó-Föld 50 l

4 674 Ft
Kertészeti perlit (2-6 mm) Florimo 5 l

1 091 Ft

A dugványok gyökeresedése párás környezetben gyorsabb. Ennek érdekében húzzunk átlátszó műanyag zacskót, fóliát a dugványokra. Kapható cellás tálcás, műanyag, átlátszó tetejű, úgynevezett mini növényház is. Ebbe cellánként egy dugványt helyezzünk el. Ha nejlonzacskót használunk, akkor időnként vegyük le, és a belső felét szárítsuk meg, hogy a lecsapódó pára ne csepegjen vissza a dugványok levelére, mert az betegséget okozhat. A dugványokat fényes, meleg helyre tegyük, de óvjuk a tűző naptól. Legjobb a nyugati ablakpárkány, terasz. Fontos a rendszeres öntözés, de a túlöntözést, pangóvíz kialakulását kerüljük, mert az a dugvány rothadásához vezet. Ennek érdekében olyan szaporítóedényt válasszunk, amelynek alján vízelvezető futarok vannak. Ha mégis ilyet tapaszatlunk, a beteg, feketedő, lankadó növényeket azonnal távolítsuk el.

A gyökeresedés eredményét a lombozaton ellenőrizhetjük; ha 4-5 nap után sem lankad a növény, akkor a gyökeresedés megindult, ha pedig új hajtások is fejlődnek, akkor a gyökér már erőteljes, a tápdús talajból táplálkozik. Ekkor a fóliatakarót, illetve a mini növényház tetejét véglegesen távolítsuk el. A begyökeresedett növényeket mérsékelt öntözés mellett tartsuk, és lehetőleg tavaszig ne bolygassuk.

A muskátlidugvány vízben is jól gyökeresedik. Átlátszó üvegpohárba vagy befőttes üvegbe 4-5 centiméter magasságig töltött vízben gyökereztethetjük. Nem kell teljesen megtölteni vízzel a poharat! Azonban a vizet 1-2 naponta pótolni kell, mert gyorsan felhasználja a növény. Körülbelül egy hét múlva láthatók az üveg ajlán a fiatal hajszálgyökerek. Akkor ültessük át a növényeket a végső helyére, ha a gyökerek már teljesen beszőtték az edény alját, mert ekkor már elég erősek is. Óvatosan válasszuk szét a gyökereket, és ültessük földbe a gyökeres dugványokat. A hajtásfejlődés beindulásáig csak tiszta vízzel öntözzünk. Ha megfelelő földkeveréket használunk, tápoldatozni általában csak a tavasz végén a szabadba kihelyezett növényeket kell a virágzás serkentése érdekében.

Bármelyik módszert is hasznájuk, a jó bokrosodás, bőséges virágzás érdekében a növényt októberben egy alkalommal csípjük vissza. A fiatal növények teleltetése során ügyeljünk arra, hogy elgendő fényhez és nedvességhez jussanak. Legjobb számunkra a kevéssé fűtött 10-15 fokos világos lépcsőház vagy zárt veranda, terasz. Sötét, meleg helyiségben a növények megnyúlnak, tavasszal lassabban indulnak fejlődésnek, és a virágzuk is késik.

A petúnia....
...és a díszcsalán is szaporítható dugványról

Nemcsak a muskátli, de több más egynyári dísznövényt is most szaporíthatunk dugványról. Ilyen a  a díszcsalán, a verbéna, a fukszia csüngő és álló változata, valamint a balkon aranya (Bidens), a legyezővirág (Scaevola), a futópetúnia, a tömpevirág (Sanvitalia), a cseppecskevirág (Osteospermum), a cserjés margitvirág, a vaníliavirág (Heliotropium), a vízifukszia (Impatiens), továbbá az úgynevezett balkonzöldek, így a kakassarkantyú (Plectranthus), a pílea és a kerekrepkény (Glechoma) is. A gyökeresedés serkentésére ezeknél is lágyszárú növényekhez ajánlott gyökereztető hormon-port használhatjuk.

Ez is érdekelheti:

Így szaporíts földiepret indáról!

A tökéletes balkonkert 3+1 titka

Van-e élet a tőzeg után?