A Leyland hibridciprus metszése és ápolása

A Leyland hibridciprus metszése és ápolása

Pap Edina 2024. júl. 10. Kb. 20 perc olvasás

A Leyland hibridciprus (xCupessocypris leylandii) gyors növekedésű pikkelylevelű örökzöld közkedvelt sövénynövény. Az utóbbi években sokan lecserélték Smaragd tuja-sövényeinket Leyland hibridciprusra. Ahhoz, hogy szép, egészséges és hosszú életű legyen a sövényünk, néhány fontos dologgal tisztában kell lennünk.

Ültetés

A Leyland hibridciprust jó minőségű, nem túl kötött, nem túl meszes talajba, napos helyre ültessük. Kerüljük az árnyékos helyet, mert lombja ritkul, megfakul. Lehetőleg tavasszal telepítsünk, nyáron még konténeres növényt se ültessünk! A frissen ültetett növényeket a nyári erős napsütéstől árnyékoló hálóval védjük.

Öntözés

Ültetést követően fontos, hogy a növény elegendő vizet kapjon, gyökérlabdája ne száradjon ki. Különösen aszályos nyarakon ügyeljünk a megfelelő vízellátásra. Szeptembertől a növényt nem szükséges öntözni, kivéve, ha száraz az ősz és a tél. Aszályos telet követően már februárban meg kell kezdeni az öntözést, a fagyos napok kivételével a nap legmelegebb szakában. Az első évben – a csapadék mennyiségétől és talajtípustól függően – 2-3 naponta öntözzünk (különösen nyáron).

Fontos, hogy csak a növény tövét öntözzük, a lombozatra ne kerüljön víz. Kerüljük a pangóvíz kialakulását, mert az gyökérfulladáshoz vezet.

A további években a száraz időszakban heti egyszeri mélyrétegű öntözés megfelelő. Fontos, hogy a gyökereket lefelé kényszerítsük, így a 2 évnél idősebb Leylandii sövény esetében a heti 1 alkalommal végzett mélyrétegű öntözés elegendő. Az öntözések között hagyjuk kissé megszáradni a talajfelszínt.

Ha csepegtető öntözőrendszert alkalmazunk, akkor az öntözőrendszer úgy állítsuk be, hogy a növény elegendő vizet kapjon. Inkább ritkábban, de egyszerre több vizet juttassunk ki.: napi 1-2 óra helyett inkább heti 1, aszályos időben heti 2 alkalommal 3-4 órán át folyamatosan menjen a csepegtető. 

A Leylandii nyáron heti 2-3 alkalommal 6-8 mm vizet igényel, ami heti 1-2 alkalomra elosztva 16-18 mm-t. Lehetőleg a reggeli órákban öntözzünk. Ekkor még a talaj nem melegedett föl, a hideg víz nem okoz sokkot.

A talaj nedvességtartalmát ujjunkkal ellenőrizhetjük, de kapható talajnedvességmérő készülék is.

A kiszáradás mellett ügyeljünk arra is, hogy ne öntözzük túl a növényt. A túlöntözés miatti gyökérfulladás hasonló tüneteket (lankadást, száradás) okoz, mint a szárazság. A túlöntözés tünetei az alsó, törzshöz közeli részeken jelentkeznek először, majd alulról felfelé és belülről kifelé terjednek. 

Mulcsozás

Mulcstakarás esetén vegyük figyelembe, hogy a mulcs a nedvességet nehezebben engedi át. Ha fenyőkéreg- vagy faapíték mulcstakarást alkalmazunk, akkor azt alaposan beöntözött talajra terítsük. Semmiképpen se szórjunk a növények köré fehér színű kavicsot, mészkőzúzalékot! A kőzetből bemosódó mész káros a növény számára, illetve a zúzalék felerősíti a napfényt és a hőt, megéghet a növény. Ha mindenképpen ásványi mulcsot szeretnénk használni, akkor válasszuk a porózus, barnás fekete színű lávakövet.

Ha kéregmulcsot alkalmazunk, akkor plusz nitrogénben kell részesítenünk a növényt nitrogéndús tápoldat formájában (pl. Damisol Örökzöld, Fitohorm Örökzöld, Volldünger Linz), amivel nem a növényt, hanem a kéreg lebontásást végző mikroorganizmusokat tápláljuk, így nem a növénytől vonják el a nitrogént. A talajéletet szerves talajkondicionálókkal is élénkíthetjük. 

Tápanyag-utánpótlás

A Leyland hibridciprus megfelelő fejlődéséhez és egészséges lombszínének megtartásához, szöveteinek szilárdítása és a betegségekkel, kártevőkkel szembeni ellenálló-képességének javítása érdekébe tápanyag-utánpótlásban kell részesíteni. A legtakarékosabb és legköltséghatékonyabb megoldás az örökzöld növényekhez javasolt tartós hatású műtrágya bedolgozása a talajba évente 2 alkalommal, tavasszal és nyár közepén. Számos gyártó terméke kapható: Substral, Viano, Compo, DCM stb. Ezek a műtrágyák általában 2-3 hónapig, illetve 5-6 hónapig nyújtanak megfelelő tápanyagellátást a növény számára. Az első kezelést március-áprilisban, a másodikat június-júliusban végezzük el. Az 5-6 hónapos hatástartamú termékkel elegendő tavasszal kezelni a növényt.

Ősszel ne műtrágyázzunk.  A tartós hatású műtrágyák minden szükséges tápanyagot a megfelelő arányban tartalmazzák, ami a szép örökzöld lombszínhez szükséges. A műtrágyát 10 gramm/10 cm növénymagasság adagban, 4-5 cm mélyen dolgozzuk be, közvetlenül a növény tövéhez, csepegtető öntözőrendszer esetén a csepegtetőtestek alá.

Kerüljük az egyoldalú nitrogénpótlást, mert az a szövetszerkezet fellazulását okozza és a kártevők, kórokozók könnyen támadják a növényt. Használjunk káliumot és magnéziumot is tartalmazó lombtrágyákat.

Wuxal Super Örökzöld 1 l

4 601 Ft
Damisol Örökzöld 1 l

3 668 Ft
Akció
Új
Damisol Gold Microorganic Talajélet 1 l

9 485 Ft
Fitohorm Komplett Plus 1 kg

3 852 Ft

Metszés az első 2 évben

A Leyland hibridciprus erős növekedésű sövénynövény, évente akár 80-90 cm-t is nőhet magasságban és szélességben is. A Leyland ciprus már az elültetést követően igényli a metszést annak érdekében, hogy jól elágazódó, sűrű bokrot neveljen. Ha a metszést elhanyagoljuk, laza hajtásrendszerű növény, széteső sövény fejlődik. A Leyland ciprus fás részekről nem újul, ezért az ifjítás nem jöhet szóba!

Metszőollóval csípjük vissza a hajtások 1/3-át, illetve a sövény síkjából kilógó hajtásokat. Ezt az első 2 évben évi 3-4 alkalommal tegyük meg. A metszés megfelelő időpontja április és július között van. Nyáron aszályos időben, amikor a hőség miatt száraz a levegő, ne metszünk! A metszés legjobb időpontja a reggel. Augusztustól már ne metsszük az örökzöldeket! A késői metszés után fejlődő friss hajtások megfagyhatnak.

A növény visszahajló, bókoló csúcsából évi 1 alkalommal ollóval visszametszhetünk szinten egy 10-15 cm-s darabot. Tetejezni csak akkor kell, ha sövényünk a szükséges magasságot elérte. Ilyenkor sövényvágóval egy szintre metsszük a növények csúcsát. 2,5-3 méternél magasabbra ne neveljük a sövényt, mert túlzottan beárnyékolja a kertünket (vagy a szomszéd kertjét), illetve metszeni is körülményesebb. A túl magas sövény körül az árnyékolás miatt a gyep kipusztul, mohásodik!

Ha a metszést elhanyagoljuk, laza hajtásrendszerű növény, széteső sövény fejlődik

Metszés a 3. évtől

A későbbi években a sövényt évi 1, legfeljebb 2 alkalommal kell metszeni, kézi vagy gépi sövényvágóval. Fontos, hogy az eszközünk pengéi élesek legyenek! Egy-egy alkalommal max. 10-15 cm-t vágjunk le a hajtásvégekből. A túl erős metszés stresszt okoz a növény számára, illetve felszínre hozza a barnult részeket. Figyeljük meg az előző évi metszés helyét, annál beljebb soha ne metsszünk.

A jól karbantartott, rendszeresen metszett sövény belső része is felkopaszodik a fényhiány következtében. Ettől nem kell megijedni, természetes jelenség. Akkor van baj, ha a száradás a külső részeken is láthatóvá válik, pl. helytelen metszés, gombás betegség, szárazság vagy pangóvíz miatt.

Törekedjünk az alja felé kissé szélesedő, trapéz alakú sövényforma kialakítására, hogy az alsó részek is elég fényhez jussanak. Erre különösen szűk kertben kell odafigyelni, ahol pl. a sövény egyik oldala nem kap elég napfényt. Ezzel elkerülhetjük a felkopaszodást.

Vegyük figyelme, hogy az örökzöld növények is hullatják lombjukat. A lombváltás folyamatos, de nyár elején van egy erőteljesebb lombváltás, amitől szintén nem kell megijedni. A felgyülemlett lombot a metszési hulladékkal együtt távolítsuk el.

Metszés után célszerű lombsöprűvel átfésülni a növényt, hogy eltávolítsuk a barnuló, beteg hajtásokat.

Sövénymetszés során ügyeljünk a benne fészkelő madarakra!

Kártevők

A jól karbantartott, megfelelően öntözött, tápanyaggal jól ellátott és megfelelő módon nyírt Leyland sövényt a kártevők és kórokozók ritkán támadják meg. A növény tömeges ültetése miatt a tujákat károsító boróka tarka díszbogár, illetve a szúbogarak is „ráfanyalodtak” már a Leyland ciprusra.

A boróka-, illetve tujaszú és a boróka-tarkadíszbogár által okozott tünetek nagyon hasonlóak, és a védekezés is szinte azonos. A nagyobb növényeken a szúbogár kártétele következtében tenyérnyi foltokban az ágacskák (második éves hajtások) elhalnak, lefelé lógnak, sokszor maguktól is lepotyognak (sokfelé látunk ilyet). A díszbogár kártétele a fiatal (egyéves) hajtásokon kezdődik; kezdetben nem okoz látványos kárt, ezért nem is törődünk vele. Később tenyérnyi foltokban elhalnak a hajtások, de ezek nem lógnak. A két károsító a fiatal növényeket, illetve egy idő után az elhanyagolt idősebb példányokat is támadja. A növények díszértéke jelentősen romlik, súlyos esetben el is pusztulhatnak.

A szúbogarak károsítása

A boróka tarka-díszbogárnak a lárvája rág a kéreg alatt, míg a boróka-, illetve tujaszú lárvája és a kifejlett bogár is. A védekezés azért nehéz ellenük, mert a növény belsejében rágnak, ezért permetszerrel lehetetlen elérni őket. Ugyanakkor nincsen meghatározott rajzási idejük, amikor a szabadban tartózkodnak és áttelepülnek a szomszéd növényekre, ez májustól októberig bármikor megtörténhet. Megfigyelésük ragacsos sárgalappal lehetséges (bár nem túl szép látvány a növényen). 

A szúbogár 2–2,5 mm-es, barnás fekete színű. A boróka-tarkadíszbogár 6–12 mm hosszú, fémfényű, aranyzöld-kékeszöld színű, hátán 10–14 db kékesfekete folttal. Ha a rovarok valamelyikét azonosítjuk a sárgalapon, akkor permetezzünk készítménnyel, lehetőleg az esti órákban. Fontos, hogy a növény belsejébe is jusson a permetszerből.

A boróka tarka-díszbogár lárvája rág a kéreg alatt

A védekezés alapja azonban a megelőzés. Ha valaki most telepítene sövényt, a tiszafa, kínai boróka, illetve a lomblevelű örökzöldek, vagy áttelelő lombú sövénynövények (babérmeggy, korallberkenye, fagyal) jobb választásnak tűnnek, bár természetesen ezeknek is vannak károsítóik. Ha mégis ragaszkodunk a tujákhoz, ciprusokhoz, akkor csakis öntözhető területre ültessük. A legjobb, ha a csepegtető öntözőrendszert eleve a sövénysor alá telepítjük, amit nyáron szinte folyamatosan üzemeltetünk. 

Növényeinket – és ez vonatkozik a meglévőkre is – folyamatosan figyeljük. A száradó ágrészeket, 5-10 centis egészséges darabbal együtt – a növény belsejéből is – távolítsuk és égessük el! A kipusztult növényeket is égessük el, nem elég csak a kert végébe kidobni őket, mert a kártevők a halott növényben is túlélnek. Fontos, hogy a beteg növény szomszédjait is vágjuk ki, még akkor is, ha különösebb tüneteket még nem mutatnak. A sövénysorban a hézagokat egészséges, kifejlett példányokkal (azonos fajtával) pótoljuk.
Fontos, hogy a növényeket jó karban tartsuk; öntözzük és tápoldatozzuk is. A legjobb, ha örökzöldekhez javasolt tartós műtrágyát használunk, amit egy évben csak egyszer, tavasszal kell sekélyen bedolgozni a talajba, az öntözőtestek alá. A növényeket folyamatosan öntözzük, ne hagyjuk sínylődni, mert ha a jó a növény nedvkeringése, gyantát is többet termel, amibe belefullad a kártevő. Fontos hangsúlyozni, hogy a boróka- és tujaszú, valamint a boróka tarka-díszbogár gyengültségi kártevő, azaz a rossz kondícióban lévő növényeket támadja meg.

Az is lényeges, hogy az általunk megtett megelőző intézkedéseket és védekezéseket a szomszédunk is elvégezze! Az összedolgozás közös érdek!

Rovarok közül a levéltetvek, pajzstetvek okozhatnak kárt. A tetvek a növény nedveit szívogatják, igen gyorsan képesek szaporodni, és idővel a növény pusztulását okozhatják, ezért, ha észreveszi őket, lehetőleg azonnal cselekedni kell. Kora tavasszal mindig alaposan vizsgálja át a növényeket.

A kártevő rovarokat évi kétszeri, megfelelő időben történő permetezéssel (pl. Mospilan, Decis, Karate Zeon, Lamdex Extra) rendszerint hatékonyan el lehet pusztítani. A permetezés során a növény belsejébe is juttassuk be a készítményt. Erre a célra használjunk motoros háti permetezőt. A permetezést metszés után végezze el, lehetőleg az esti órákban.

Kórokozók

Nedves, párás körülmények között alkalmanként előfordulhatnak különféle gombás megbetegedések (Botritis, Pestalotiopsis, Seiridium). A kórokozó gombák a legyengült növényeket fenyegetik, például azokat, amelyeket túl gyakran, túl erősen, vagy késő ősszel metszettek, vagy ősszel sok nitrogént kaptak, illetve szárazság gyötri őket. A hajtások csúcsai véletlenszerű helyeken megbarnulnak és elhalnak. Súlyos esetben egész ágak halnak el. Ezek a tünetek azonban azt is jelenthetik, hogy a metszés életlen eszközzel történt, vagy a növényt a pajzstetvek támadták meg. Utóbbi igen ritkán, de előfordul Leyland ciprusok esetén is.

Magyarországon is előfordulhat a mediterrán eredetű Seiridium cardinale nevű gomba, amely a ciprusféléket károsítja és járványszerűen terjed. A gomba jelenlétének legfőbb tünete a teljes ágak elszáradása.

A gombabetegségek ellen Amistar használható. Réztartalmú gombaölő szer használatakor vegye figyelembe, hogy a réz megszínezi a lombot.

Csak üzletünkben átvehető!
Amistar ampullás 10 ml

1 467 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Karate Zeon 5 CS 2,5 ml

780 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Mospilan 20 SG 4 g

1 330 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Cuproxat FW 0.2 l

2 782 Ft
Új
Damisol Cupromax 1 l

6 374 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
VitiSan SP 100 g

2 227 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
NeemAzal-T/S 50 ml

3 996 Ft

Megelőző intézkedések

Végezetül foglaljuk össze, hogy milyen megelőző intézkedésekkel lehet szép és hosszú életű a Leyland sövényünk.

•    A metszés után keletkező hulladékot ne hagyjuk a növények alatt!
•    Ha betegnek tűnik a növény, vizsgáljuk át, a beteg ágakat azonnal vágja le és égesse el!
•    Esős, illetve aszályos időben ne metsszük a sövényt!
•    Tavasztól augusztus közepéig metsszük a sövényt!
•    A metszés során minden száraz gallyat távolítsunk el!
•    A permetezést időben kezdjük el, de 10 oC léghőmérséklet alatt, 25 oC fölött, illetve szeles időben ne permetezzünk!

Ezek a cikkek is érdekelhetik:

Rajzik a boróka-tarkadíszbogár!

Kerti örökzöldjeink ápolása

Kerti örökzöldjeink növényvédelme

Figyelem! Régebbi írásainkban előfordulhat olyan növényvédő szerek említése, amelyeket azóta már kivontak a forgalomból!