A közönséges füge növényvédelmi problémái

A közönséges füge növényvédelmi problémái

Both Gyula 2024. okt. 11. Kb. 15 perc olvasás

A füge nálunk nem őshonos, a kertészetekben forgalmazott fajták változó fagytűrő képességgel rendelkeznek. A nagy mínuszok fagykárokat, esetleg teljes kifagyást okozhatnak. A honosított fajták mellett rengeteg növényt importáltunk a déli országokból, és be is hoztuk velük a nálunk nem honos kártevőit.

A közönséges füge (Ficus carica) a rózsavirágúak (Rosales) rendjébe és az eperfafélék (Moraceae) családjába tartozó kis fa, bokor. Tehát azok a nálunk is honos kártevők, amelyek a rózsaféléket kedvelik, nagy valószínűséggel belekóstolnak a fügébe is.

Vírusok

A füge mozaik vírus kártétele nyomán sárga foltok és foltosság jelenik meg a lombozaton.  A foltok szélei diffúzak, nincs határozott körvonaluk, fokozatosan visszaolvadnak a levél zöld színébe. Füge atkák terjesztik, illetve fertőzött növény oltásával is továbbvihetjük.

Füge mozaik vírus

Baktériumok

Baktériumos betegséget nem találtak a fügén. Szakirodalom szerint a fügének van egy olyan tulajdonsága, hatóanyaga (ágense), ami baktériumölő hatású, ezért nem támadja meg. Több kutatás folyik a témában, illetve a füge ilyen irányú gyógyászati felhasználásával kapcsolatosan is.

Gombás betegségek

A fügerozsda (Cerotelium fici) fertőzése nyomán a fügén először apró sárga foltok jelennek meg, főként a felső leveleken. Később ezek a foltok barnás narancssárgára színeződnek és szögletessé válnak. A szögletes foltok egybeolvadnak és barna sáv alakul ki a levél szélén. A levelek elkezdenek becsavarodni az erek felé, majd száradni kezdenek, ennek következtében az asszimiláló felületük csökken.

A gomba elsősorban teliospórákon (vastag falú, telelő spórákon) keresztül marad fenn a gyümölcsösben, vagy a talaj felszínén maradt leveleken.

A betegség a fertőzött fa levegőben terjedő uredosporáival terjed.

Védekezés: Napos, száraz helyre ültessük a fügét. Két öntözés között engedjük kiszáradni a talajt. Ha kell, használjunk növényvédő szereket.

Fügerozsa (Fotó: Both Gyula)

A füge cerkospórás levélfoltossága (Cercospora fici) által a levélen kialakuló foltok kb. 4-6 mm nagyságúak, szabálytalan alakúak. A foltok közepe világos és határozott, sötétebb színű szegéllyel rendelkeznek. Erős fertőzés esetén a levél nagy felülete elhal, a levelek lehullanak. A gyümölcsöt is fertőzi.

Füge cerkospórás levélfoltossága (Fotó: Both Gyula)

Az antraknózis egy gyakori, sok növényt megtámadó gombás betegség, amely bármely növekedési szakaszban megtámadhatja az összes növényi részt. A füge antraknózis (Colletotrichum acutatum) tünetei általában a fügefa levelein és érett gyümölcsén a legszembetűnőbbek. Kezdetben kis fekete, sárga vagy barna foltokként jelenik meg a leveleken. A betegség előrehaladtával ezek a foltok megnagyobbodnak és egyesülnek és a teljes levélfelületre kiterjednek.

Ez a fügebetegség a szárakon és a levélnyélen is kialakulhat, ami súlyos lombvesztést és gyökérrothadást okozhat. A fertőzött gyümölcsökön besüppedő, kör alakú foltok keletkeznek, amelyek rózsaszín spórákat bocsáthatnak ki. A betegség ültetési anyagok útján és levegőben terjedő konídiumokkal, valamint a fertőzött növényi törmelékkel terjed.Kedvező feltételeket nyújt a kórokozó számára a folyamatos eső, a magas páratartalom és a 28-30°C körüli hőmérséklet. 

Antraknózis (Forrás: vikaspedia.in)

Az alternaria rothadás, vagy felületi penész (Alternaria spp.) tünetei a gyümölcsökön kezdetben kis, kör alakútól ovális, világosbarna, nekrotikus, elsüllyedt foltokként jelennek meg, amelyek többnyire a serlegnyílás körüli területeken helyezkednek el, átlagos átmérőjük 5-10 mm. Méretük fokozatosan nő, ami teljes gyümölcsrothadáshoz vezetett.

A szürkepenész (Botrytis cinerea) elsősorban a fás részeken okoz gondot és kevésbé a gyümölcsökön. A színes spórák a hajtásokon tél végén vagy kora tavasszal fertőznek. A fertőzött hajtásokon a lombozat, hervad és világos zöld vagy barna színűvé válik. 

A botrítisz elpusztítja hajtásokat (Fotó: Both Gyula)

A füge rózsaszín rothadása, a melyet több fuzárium faj, így a Fusarium moniliforme, Fusarium solani, Fusarium dimerum okoz, csak a kaprifügén fordul elő. A gyümölcsön és a virágokon okoz elsősorban tüneteket. A még zöld gyümölcsökön nagyméretű barna foltok jelentkeznek. A virágon szintén barna foltok jelentkeznek, de ez akár a teljes virágot beboríthatja. 

Gyümölcskárosodást, penészedés okoznak: Cladosporium herbarum, Ulocladium altum, Aspergillus spp.

A Ficus carica rákját és hervadását okozó gombafajok: Botryosphaeria dothidea, Ceratocystis ficicola, Diaporthe foeniculina,  Neocosmospora bostrycoides, N. perseae, Neofusicoccum luteum.

Rovarok

A füge buborék atka (Aceria ficus) hólyagokat idéz elő a levelek felületén, amelyek a levelek rozsdásodását okozzák.  A gallyak elhervadnak és leeshetnek a fákról.

Füge buborék atka (Forrás: Wikipedia)

A fügebogár vagy fügeevő (Cotinis nitida) lyukakat rág a gyümölcsben. A gyümölcs felülete a rovar ürülékétől szennyezett. A felnőtt rovar egy közepes méretű zöld bogár, amely eléri a kb. 3 cm-t és amelynek a fején külön szarv van. A lárvák krémszínűek, barna fejűek. A lárvák késő tavasszal a talajban lévő kokkonban bábozódnak. A rovarnak évente egy nemzedéke fejlődik.

Fügebogár és lárvája (Forrás: plantvillage.psu.edu)

A tripszek jelenlétét apró ezüstös szívásnyomok jelzik a levélen.

Az amerikai lepkekabóca (Metcalfa pruinosa) lárva és a teljesen kifejlett stádiumban egyaránt szúró szívó szájszervükkel, a szipókával szívogatják a növények nedveit. A nedvszívogatás következményeként nagy mennyiségű ragadós ürüléket, mézharmatot ürítenek, és ebben rejlik kártékonyságuk is, hiszen a ragacsos leveleken gyakran megtelepszik a korompenész, további károsodást okozva az érintett növényekben.

Tripsz (Fotó: Both Gyula)
Amerikai lepkekabóca (Fotó: Both Gyula)

A füge-levélmoly (Choreutis nemorana) az egyik leggyakoribb kártevő. Magyarországon is már komoly problémát okoz. Az áttelelt lepkék már kora tavasszal, áprilistól repülnek. Tojásaikat csomókban helyezik a füge levelek színi részére. Május közepétől a hernyók fehér szövedéket képeznek, a füge levelét összesodorják és hámozgatják, erősebb kártétel esetén lyuggatják. Az első nemzedék imágói júliusban repülnek, virágokon táplálkoznak. A második nemzedék hernyói július végétől októberig táplálkoznak, majd bábozódás és kikelés után védett helyre vonulnak, ahol áttelelnek.

A füge-levélmoly és lárvája (Forrás: Wikipedia)
A füge-levélmoly kártétele (Fotó: Both Gyula)

Kétszínű gyümölcsfénybogár vagy aszalványbogár (Carpophilus hemipterus) lárvája károsít elsősőrban úgy, hogy átlyuggatja és morzsalékos ürülékével erősen szennyezi a fügét. Ne keverjük össze más bogarakkal!

Aszalványbogár (Forrás. Kiss Tamás, izeltlabuak.hu)

A füge ormányos (-Aclees taiwanensis) Ázsiában őshonos, a Ficus fajok kártevője. Európában először 1997-ben találták meg Franciaországban és 2005-ben Olaszországban a fügefákat támadva. Egy invazív faj, amely jelenleg Dél-Európában terjed. Mivel a füge ormányos veszélyt jelent a közönséges fügére és potenciálisan más, dísznövényként termesztett Ficus fajokra, hatékony védekezési stratégiákat kell kidolgozni ellene.

Füge ormányos (Forrás: researchgate.net)

A fekete fügelégy (Silba adipata) már Magyarországon is megjelent, a közönséges füge veszélyes kártevője. Képes a termés egy részét vagy akár egészét emberi fogyasztásra alkalmatlanná tenni azáltal, hogy a lárvái a termésekbe berágva magukat belülről károsítják azokat.

Fekete fügelégy (Forrás: Wikipedia)

A Földközi-tengeri gyümölcslégy (Ceratitis capitata) eredetileg Nyugat-Afrikában honos faj, mára Magyarországon is megjelent faj. Zárlati károsító. Amennyiben import gyümölcsön észlelik, azt hűtőházi kezelésben kell részesíteni. Gyümölcsösökben való jelenléte esetén, a területet zárlat alá kell helyezni. Elsősorban a citrusfélék gyümölcseiben él, ezenkívül előfordulhat kajszi, őszibarack, cseresznye és egyéb lédús gyümölcsökben. A fügét is károsítja.

Földközi-tengeri gyümölcslégy (Forrás: Wikipedia)

A pettyesszárnyú muslica vagy foltosszárnyú muslica (Drosophila suzukii) invazívan terjedő, idegenhonos kártevő. A megtermékenyített nőstény felkeresi az érő gyümölcsöt, fűrészes tojócsöve segítségével felszakítja annak héját és belepetézik. Egy petézés során általában 1-3 petét rak. Egy gyümölcsre több nőstény is rakhat petét. A termés ecetesedik.

Pettyesszárnyú muslica lárvái (Fotó: Both Gyula)

A darazsak és a madarak az érő fügetermés legnagyobb károkozói.

A fügében jelenleg nincs engedélyezett növényvédő szer. A megelőzés és a rovarcsapdázás, illetve a megfelelő termőhely és agrotechnika megválasztása a járható út.

Kiskultúrás engedélyt valamely érdekvédelmi szervezet, egyesület, szövetség megfelelő indokkal kérelmezhet az engedélyzési hatóságnál (Nébih).

Madárkár (Fotó: Both Gyula)
Darázscsapda Natural Control

3 617 Ft
Gyümölcslégy-muslica csapda Natural Control

2 096 Ft