A gyep felkészítése a télre

A gyep felkészítése a télre

Pap Edina 2024. szept. 30. Kb. 10 perc olvasás

Télen a gyep elég kiábrándítóan nézhet ki, de ennek nem kell így lennie. Egy kis odafigyeléssel, előre tervezéssel a hideg hónapokban is élvezhető látványú lehet a gyepfelület.

Télen az alacsony fényintenzitás, a nappali és éjszakai nagy hőingás, a tartós nedvesség, a fagy és manapság már ritkább esetben a hó kedvezőtlen hatással van a gyepre. Sokszor elkerülhetetlen, hogy a gombás betegségek felüssék a fejüket, illetve a burkolt felületek nem megfelelő síkosságmentesítése komoly károkat okozhat a gyepfelületen. Ezeknek a hatásoknak az erős, szívós és mélyrétegű gyökérzettel rendelkező fű vígan ellenáll. Ehhez most kell elvégezni néhány fontos feladatot.

Utolsó fűnyírás

A jelenlegi időjárási viszonyok között soha nem tudhatjuk, hogy mikor érkezik el az utolsó fűnyírás ideje. Volt olyan év, amikor még december elején is be kellett iktatni egy nyírást, mivel a fű nem „mehet bele a télbe” túl hosszan (de túl röviden sem). Ahogyan azt az Őszi gyepfelújítás c. cikkünkben kifejtettük; a gyepet a szokásos nyírási magasságnál néhány centivel hagyjuk magasabbra. Fontos, hogy a gyep úgy menjen a télbe, hogy a fűszála ne hajoljanak meg. A fűnyírást száraz időben végezzük, minden estben gyűjtőkosárral, amivel a hullott lombot is összegyűjthetjük. Ha eddig robot nyírta a gyepünket, akkor azt téliesítsük, és a fű növekedésétől függő esetenkénti őszi, téli fűnyírást hagyományos géppel végezzük. Fontos, hogy ne hagyjuk mulcsot a gyepen!

Lombeltakarítás

Nagyon lényeges az is, hogy a gyepről a lehullott lombot mind egy szálig eltakarítsuk, mert alatta a gyep befülled, bepenészedik és kipusztul. Ennek jelét majd csak tavasszal látjuk. A hullott lomb kiválóan koposztálható, akár zsákokban is. Eltávolíthatjuk magasra állított fűnyíróval, kézi szerszámmal, lombseprűvel, de használhatunk lombszívó készüléket. A csendes, akkumulátoros típusokkal akár vasárnap is dolgozhatunk.

A hullott lomb kiválóan koposztálható, akár zsákokban is

Őszi gyepszellőztetés

Ha szeptemberben nem végeztük el az őszi gyepszellőztetést, mert nem esett csapadék és túl száraz volt talaj, akkor azt november közepéig fejezzük be. Kíméletes rugós szellőztetővel dolgozzuk, a tél beállta előtt ne gyötörjük meg nagyon a gyepet. 

Erősítő táplálás

Az őszi-téli felkészítő műtrágyázással a gyep tavaszi gyors, kirobbanó újraindulását készítjük már most elő. A gyepműtrágya kiszórására mindig fűnyírás és szellőztetés után kerüljön sor, kissé nedves talajfelszínre. Ehhez magas káliumtartalmú speciális burkolt műtrágyákat használjuk, amely a mély gyökeresedést és a lombszövet szilárdítását, a tápanyagraktárak feltöltét szolgálja.

Az őszi-téli felkészítő műtrágyák hatástartama változó, találunk a választékban 2-3, illetve 4-5 hónapos típust is. Ha enyhe a tél, előfordulhat, hogy a burkolt műtrágya tápanyagtartalma már tél közepére kimerül. Ilyenkor bevethetjük a magas káliumos folyékony lombtrágyákat 2-3 dl/10 l víz adagban kijuttatva.

Egy kis plusz energia

A vasgálic (vas-(II)-szulfát) is kiváló „immunerősítő” adalék. Anélkül zöldíti a gyepet, hogy a növekedését serkentené. Segíti a fű klorofilltermelését gyengébb fényviszonyok között is, és növeli az ellenálló képességét a betegségekkel szemben. A vasgálic 50-150 gramm/100 m2 mennyiségben folyamatosan, igény szerint az év bármely szakában használható. Az őszi immunerősítéshez megemelhetjük a dózist 150-200 gramm/100 m2-re. Moha irtására 400-500 g/100 m2 adagban juttassuk ki. Ezt követően szükség lehet felülvetésre!

Fontos, hogy vasgálicot kizárólag hűvös, borult időben használjuk, és lehetőleg beöntözéssel alkalmazzuk. A szükséges mennyiségből langyos vízzel, állandó keverés mellett készítsünk törzsoldatot, és azt hígítsuk fel a kellő mennyiségű vízzel. Fontos, hogy a bekevert oldatot aznap használjuk fel.

Fontos!

  • A burkolt műtrágyák kiszórásához használjuk kézi műtrágyakiszórót, vagy szórókocsit!
  • Bármilyen tápanyagot használunk, azt csak akkor juttassuk ki, amikor még a növény vegetációban van, 5-8 oC felett.
  • Esős és fagyos időben ne járkáljunk a gyepfelületen!

Ez a cikk is érdekelheti:

Őszi gyepfelújítás

Túrások és lyukak a kertben! Ki lehet az elkövető?

Készítsünk levélből komposztot

Vasgálic 5 kg

2 681 Ft
Mr. Pitch Pázsit Pro Protect - Stressz kontroll 1 l

4 990 Ft