5+1 tipp, hogy a gyep túlélje a kánikulát

5+1 tipp, hogy a gyep túlélje a kánikulát

Pap Edina 2024. júl. 31. Kb. 10 perc olvasás

A hosszan tartó kánikula nem kímél sem embert, sem állatot, sem növényt. A gyep is szenved, hiába az öntözés. Sokszor rosszabbul néz ki az agyonpátyolgatott gyep, mint a magára hagyott zöldfelület. Öt plusz egy tippet mutatunk, ami túllendíti a gyepet a stesszidőszakon, hogy mi se stresszeljünk.

Fontos, hogy tudjuk: a nyári nagy melegben nem az a célunk, hogy szemet gyönyörködtető, haragos zöld gyepfelületünk legyen, hanem az, hogy a gyep túlélje a stresszidőszakot, és akkor, amikor az időjárási viszonyok kedvezőbbé válnak, robbanásszerűen újrainduljon. Ehhez erős gyökérzetre van szükség. Minden tevékenységünknek ezt kell most szolgálnia!

1.    Öntözés ritkábban, de nagy vízadagokkal

A nyári gyepöntözésről egy külön cikkben részletesen írtunk! Nyáron fontos, hogy ritkábban öntözzünk, de akkor egyszerre nagyobb adagokat, 15-20 mm-t adjunk ki. Csapadékmérővel ellenőrizhetjük. Az talajfelszín kiszáradása a mélyebb talajrétegekbe kényszeríti a gyökereket, ahol több a nedvesség. Így akkor sem kell kétségbeesnünk, ha településünkön öntözési korlátozást vezetnek be; a gyep túl fogja élni.

Az öntözés gyakoriságát a talaj, illetve a telepített gyep típusa is meghatározza. Homoktalajon többet kell öntözni, mint a kötöttebb talajtípusokon. A réti perje-, illetve vörös csenkesz-hangsúlyos (finomszálú) gyepek is több nedvességet igényelnek, mint pl. az angolperjés, nádképű csenkeszes gyepek.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy hajnalban, reggel 10 óra előtt öntözzünk, hogy a gyepfelszín gyorsan felszáradjon. Az esti, éjszakai öntözés kifejezetten káros!

Ritkán, de nagy vízadagokkal öntözzünk

2.    Nyírjunk ritkábban, hagyjunk magasabb tarlót

Kánikulában „még a fű se nő”, szokták mondani. Egy így igaz! A fű az energiáit a túlélésre, a gyöktörzs és a gyökérrendszer megerősítésre fordítja, hogy kedvező időjárásban robbanásszerűen induljon újból fejlődésnek. Éppen ezért, amikor a nappali hőmérséklet tartósan 32-33 oC fölött van, elegendő kéthetente nyírni a gyepet. A fűnyírásra a legjobb időpont – nekünk is és a fűnek is – a kora este. Nyáron különösen fontos, hogy éles pengékkel nyírjunk.

3.    Hagyjunk magasabb tarlót

Nagy melegben emeljük a tarlómagasságot 7-8 centire. Így a fűszálak saját magukat árnyékolják, szárazságban kedvezőbb, párásabb mikroklíma alakul mi közöttük. Ökölszabály, hogy egy-egy nyírás alkalmával a fűszálak hosszának legfeljebb 1/3-át távolítsuk el, amit most különösen fontos betartani! Ha hosszabb időre magára hagytuk a gyepet, és túlságosan hosszúra nőtt, ne nyírjuk azonnal rövidre, hanem két-három nyírás alkalmával fokozatosan csökkentsük a tarlómagasságot. 

Emeljük meg a tarlómagasságot

4.    Hagyjuk a gyepen a nyesedéket

A nyár folyamán egy-két alkalommal megtehetjük, hogy fűgyűjtő tartály nélkül járatjuk végig a fűnyíró gépet a területen, de csak akkor, ha a nyesedék szálhosszúsága 1-2 centinél nem nagyobb. A fűszálak között hagyott kis mennyiségű nyesedékmulcs nedvességet és némi szerves tápanyagot is pótol a talajba. Ha azonban túl gyakran túl hosszú fűszálakat hagyunk a gyepen, összetömődik, nemezessé válik, és elzárja a levegő, valamint a nedvesség útját a gyökerekhez. A gyepszellőztetéssel várjuk meg az őszt!

5.    Műtrágyázzunk okosan

Nagy melegben semmi esetre se használjunk hagyományos műtrágyákat, mert perzselnek. Használhatjuk erre a célra hosszú hatástartamú, lassú feltáródású burkolt nyári gyepkezelő vagy stresszoldó (stress control) gyepműtrágya-granulátumot. Ezek a típusok magas káliumtartalommal rendelkeznek, ami szövetszilárdító és vízháztartás-szabályozó hatású. Támogatja a gyökerek megerősödését. A műtrágyát ideálian a nyári stresszidőszak előtt célszerű kijuttatni, de a burkolt gyepműtrágyák biztonságosan használhatók nyáron is. Az esti fűnyírás után juttassuk ki és másnap reggel öntözzük be a felületet.

Amennyiben lombtrágyát használunk, azt szintén hajnalban juttassuk ki, amikor némileg csökken a hőmérséklet és nem süt erősen a nap. Itt is tartsuk be a lombtrágyázás szabályait!

+1. Várjunk a gyomirtással

A kétszikű gyomok, illetve a moha irtásával várjuk meg a hűvösebb időszakot. A gyomirtó készítményeket 25 oC fölött ne használjuk. A kiegyensúlyozott fenntartás, megfelelő nyírás, öntözés és tápanyag-utánpótlás hatására a gyep „kiszorítja magából” a gyomokat.

Ez is érdekelheti:

Hogyan pusztíthatjuk ki a gyepet az öntözéssel?

Kertmentő tippek hőségriadó és vízkorlátozás idejére

TIPP! A gyep nyári ápolása mesterien, MasterGREEN-nel

Csaljuk csapdába a hajnali harmatot