5+1 tipp a kert téli felkészítésére

5+1 tipp a kert téli felkészítésére

Dinga Szabolcs 2024. okt. 14. Kb. 10 perc olvasás

Ősszel ugyan még élvezhetünk néhány, szinte nyáriasnak tűnő, meleg napot, de már meg kell kezdeni a felkészülést a télre. A megfelelő felkészülés a kulcsa annak, hogy a következő szezont egészséges, és ellenálló növényállománnyal kezdhessük meg. Lássuk hát lépésről lépésre milyen feladatokat kell elvégeznünk még a tartós hideg beállta előtt.

Egyre gyakoribb, hogy a hideg, fagyos idő szinte egyik napról a másikra köszönt be. Ezért kiemelkedő fontosságú, hogy a szezon végén elvégezzük a megfelelő munkákat a kertünk és növényeink felkészítésére.

Betakarítás

Őszre minden kerti növényünk betakaríthatóvá válik. Október második felére jellemzően leérik a paprika, a paradicsom, valamint fel lehet szedni a tökféléket, a gyökérzöldségeket is. 

A gyümölcsfák közül a kései alma, körte, birsalma és a naspolya is ilyenkor szüretelhető. A betakarítást célszerű száraz időben végezni, a megázott, nedves, esetleg saras terményt nehéz megfelelően tárolni, és növekszik a kockázata a termés romlásának. 

Helyezzük a leszüretelt terményt száraz, hűvös helyre, például pincébe, kamrába. Ha nagy mennyiség áll rendelkezésre, célszerű lehet belőlük minél többet eltenni télire, akár fagyasztva, befőzve, vagy savanyítva is. Mentsük be a kertből a zöldparadicsomot. A gyengébb minőségű zöldségfélékből, a rossz részeket kivágva készíthetünk házi ételízesítőt.

A zöldparadicsomból savanyúságot készíthetünk (fotó: Pap Edina)

Letermett növények eltávolítása

Miután elvégeztük a betakarítást a letermett lágyszárúakat érdemes mielőbb gyökerestől kihúzni és komposztálni, vagy a zöldhulladékként elszállítani. Törekedjünk rá, hogy minél kevesebb növénymaradvány maradjon a területen, mert nagyon sok kártevő és kórokozó telel át a fertőzött növénymaradványokon. Ha gombabetegségek, vagy kártevők nyomait fedezzük fel a növényeken, célszerű lehet inkább elégetni, vagy elszállítani a beteg példányokat, mint a komposztálni őket.

A letermett növénymaradvány mehet a komposztra (Fotó: Pap Edina)

Ugyanezen logika alapján célszerű összegyűjteni a lehullott leveleket is. A lombleveleket komposztáljuk, vagy terítsük szét a fák és bokrok tövében. Ne képezzünk nagy kupacokat, mert alatta a fa törzse befülledhet, rágcsálók vackolhatják be magukat télre. A lehullott lomb természetes talajtakaróként és szervesanyag-pótlóként működik. Ha nagy területről kell összegyűjteni a lombot, segítséget jelenthet egy lombszívó. 

Talajmunka

Ősszel neki kell látni a talajmunkának. Ha az ásás (szántás) mellett döntünk, célszerű minél több szerves anyaggal feltölteni a talajt. Beforgatásra kerülhet a zöldhulladék, komposzt, vagy az érett szerves trágya is. A tél folyamán a talajba kerülő szerves anyag tápanyagokat szolgáltat a talajban élő mikroorganizmusok számára és jelentősen javítja a talaj fizikai szerkezetét. Az ásás (szántás) mellett szól, hogy télen a csapadék és a fagyás-olvadás folyamatai sokkal hatékonyabban porhanyítják a talajt, oszlatják szét a rögöket, mintha a talajunkákat tavasszal végeznénk el.

Ősszel végezzük el a talajmunkát (Fotó: Dinga Szabolcs)

Amennyiben csak sekélyen művelünk, vagy forgatás nélküli talajművelést alkalmazunk, akkor is célszerű nagyobb mennyiségű zöldhulladékot, szerves anyagot elteríteni a talaj felszínén. Ez egyrészről megvédi a talaj felszínét a környezeti hatásoktól, kiszáradástól, kimosódástól, eróziós erőktől. Másrészt meggátolja, hogy az üresen maradt talajfelszínen a gyomnövények megtelepedjenek. Ha forgatás nélkül műveljük a talajt, akkor is szükség lesz a fellazítására. Ehhez segítséget jelent egy ásóvilla. 

Metszés

Igaz a metszés klasszikusan tavaszi munka, viszont célszerű lehet megmetszeni a fákat ősszel is. Különösen a beteg, vagy sérült ágakat kell minél hamarabb lemetszeni. Ez csökkenti az ágbetegségek áttelelésének esélyét. A sebek most gyorsabban gyógyulnak, mint tavasszal. Ne halogassuk a munkát! Fontos azonban a szakszerű sebkezelés!

Az évelő dísznövényeket is célszerű visszavágni, hogy a tél folyamán ne pazarolják az energiát. A ribizli, málna esetében ősszel kell kimetszeni a letermett vessőket. Mivel télen csökken a növényi nedvkeringés, a metszett sebek lassabban forrnak be. Ezért az ősszel kimetszett ágak csonkjait mindenképpen kezeljük faviasszal, vagy Biocera sebkezelővel. 

Tüntessük el az esetlegesen az ágakon maradt gyümölcsmúmiákat, mivel a gombabetegségek többsége kiválóan áttelel ezeken a maradványokon, és a következő szezonban egyből megfertőzi a gyümölcsfákat.

 

Ősszel is célszerű megmetszeni a gyümölcsfákat, és a díszfákat. (Fotó: Pap Edina)

Mivel egyre ritkábbak télen a hosszan tartó, fagyos időszakok, így sok esetben a kártevők, gombaspórák áttelelhetnek. Ennek megakadályozására célszerű  elvégezni egy lemosó permetezést ősszel is, akár többször is. Célszerű réz és kén alapú szerekkel elvégezni a lemosó permetezést, ez jelentősen csökkenteni fogja az áttelelő kártevő rovarok és kórokozó gombák számát. Jó választás lehet a Nevikén, a Vektafid, vagy a Vegesol RS. 

A fagyérzékeny növények védelme 

Sok kerti növényünk kifejezetten érzékeny a fagyokra. Az egyre népszerűbbé váló olyan mediterrán eredetű növények, mint a füge, a leander, egyes rózsa-, és szőlőfajták is nehezen viselik a hideget. Komolyabb fagy hatására tavasszal jelentősen is vissza kell vágni a növényeket. 

A talajtakarás és a fagyérzékeny növények takarása fontos feladat (Fotó: pinterest.com)

Jó fagyvédő megoldás a takarás. Megfelelő takaróanyag lehet a fátyolfólia, a geotextil, vagy akár természetes anyagok, mint a mulcs, a szalma, a széna, vagy a nád. A rózsafélék töveit érdemes lehet felkupacolni földdel. 

Gyepfelületek téliesítése

Amennyiben gyepfelületek is vannak a kertben, mindenképpen célszerű akár lombseprűvel, vagy lombszívóval eltávolítani róluk a lehullott leveleket. A gyepfelületen maradó levelek alatt ugyanis könnyen sérülhet, berothad a gyep. A gyepet célszerű nyírni, amíg nő, és szellőztetni.

A gyepszellőztetés során összegyűjtjük a mohát és a különféle szerves anyagokból kialakult gyepfilcet. Így a gyep gyökérzónája könnyebben hozzájut az oxigénhez és a nedvességhez. 

Tél előtt végezzük el a gyepszellőztetést, és a tápanyag utánpótlást (Fotó: Dinga Szabolcs)

Célszerű télire előkészítő, speciális ősz-téli felkészítő gyepműtrágyát kiszórni a gyepre, amit a téli csapadék szép lassan bemos a gyökérzónába.

A gyep utolsó nyírása során hagyjuk a fű magasságát 8 cm-nél magasabbra, mert a túl rövidre nyírt pázsitban könnyebben okoz sérüléseket a fagy.

Ez is érdekelheti:

Növényvédelmi teendők – 2024. október 1. hét

A gyep felkészítése a télre

Készítsünk levélből komposztot

 

Akció
Komposztvilla Fiskars Ergonomic

17 012 Ft
Akció
Kerti gyűjtőzsák Fiskars Ergo Pop-up M, 175 l

12 683 Ft
Bioclean Compost 1 kg

3 388 Ft
Akció
Lombseprű horganyzott sárga nyéllel MUTA PROFI

13 172 Ft