2024. évi 19. növényvédelmi felhívás

2024. évi 19. növényvédelmi felhívás

Zsigó György 2024. aug. 19. Kb. 10 perc olvasás

Több mint két hete küldtem az előző felhívásomat. Ebben a hőségről, a légszárazságról és az ország legtöbb pontján hónapok óta fennálló aszályról írtam. Azóta sem változott a helyzet. A napraforgót augusztus 14-én fotóztam Kunmadarason. 

Idő előtt leszáradt napraforgótábla

Nem kellett megkongatni a vészharangot a nedvességet igénylő gombák, baktériumok miatt. Az OMSZ előrejelzése szerint az elkövetkező 10 nap is ilyen lesz az egész országban. Még mindig aktuális, ezért szomorúan ismétlem a 17. és 18. felhívásban leírtakat: „Jelenleg az öntözés és az UV elleni védelem a legfontosabb teendő a kertekben.”

A nyitóképen látható „lyukas” paprika, illetve paradicsom belsejében rágó hernyók ellen már nem tudunk védekezni permetezéssel. Valószínűleg a gyapottok bagolylepke lárvái károsítanak, amelyeket a kikelésükkor lehetett volna elcsípni az adott növényre engedélyezett rovarölő szerrel. Ekkor még egy ideig a növények felületén tartózkodnak.

Jövőre majd a feromoncsapdájukkal tájékozódhatunk a lepkék megjelenéséről. A csapdázásnak kiemelt szerepe van a védekezésben, mert a lepkék egy része délről vándorol be az országba, váratlanul jelennek meg az zöldséges ágyásainkban. A muskátli és a rózsa bimbóját is szeretik és a kukoricának is jelentős kártevője lett.    

A korai szőlőfajták szürete már megkezdődött. Amennyiben esősre fordulna az időjárás, akkor a szürkepenész még gondot okozhat a tőkéken lévő fürtökön. A párás kertekben és az érzékeny (pl. vékonyhéjú, tömött fürtű) fajtákon még néhányan permetezni fognak ellene. Ugyanannak a gombaölőnek eltérő lehet a várakozási ideje (é.v.i.) a borszőlő és a csemegeszőlő esetében (13. felhívás)! A lisztharmat (18. felhívás) és a peronoszpóra (13. felhívás) a termést már nem veszélyeztetik, de a fiatal hajtásokon csökkenthetik a levelek fotoszintézisét.

Szürkepenész szőlőfürtön

„A kártevők (rovarok, atkák) még most is gondot okozhatnak.”– írtam a 18. felhívásban. Azóta is rajzanak a molyok, szívogatnak a poloskák és rajzik a „diólégy” is. Egy kis összesítést készítettem a nyugati dióburok-fúrólégy rajzási adataiból és egy tankönyvbe illő adatsort kaptam. Az országos hálózatunkban folyamatosan rajzik, sőt folyamatosan nő is a ragacsos sárgalapra ragadt legyek száma. Tehát ne lankadjanak! Aki a saját fájáról szeretné a karácsonyi bejglit megtölteni, annak a kertésznek permetezéssel vagy anélkül, de folyamatosan védekezni kell ellene (14. felhívás).

A gyümölcsmolyok hernyóitól, a darazsak, a hangyák rágásaitól, a viharos szelek karcolásaitól, a jégverésektől sérülnek a gyümölcsök, de a napégéstől legyengült bőrszövetű terméseken is könnyedén fertőzhet a gyümölcsfertőző monília. A kései érésű fajtáknál még szóba jöhet a permetezés (2. felhívás).

Moníliás betárolt birstermés

A gyümölcsök felületén vihetjük be azokat a gombákat, amelyek rothadási folyamatokat indíthatnak be a tárolóhelyiségekben. Több permetszer is kapható, amelyekkel a szüret előtt „letisztíthatjuk” a gyümölcsök felületét. Almatermésűekben engedélyezett pl. a Bellis (7 nap é.v.i.) és a Switch 62,5 WG (3 nap é.v.i.). A kórokozó gombákat kiszorító ún. antagonista gombát tartalmaz a Blossom Protect „bio szer”, amelynek jelölése: nk, azaz nincs korlátozás az élelmezés-egészségügyi várakozási időben (é.v.i-ben), amennyiben az előírásoknak megfelelően használják fel.

Jó egészséget, jó kertészkedést!
Zsigó György, NMNK 

 

Csak üzletünkben átvehető!
Switch 62,5 WG 10 g

1 933 Ft
Új
Blossum Protect 1,5 kg

81 010 Ft
Madárháló Birdnet HDPE 2x100m (18x18 mm)

13 582 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Dipel DF WG 20g

2 007 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Coragen 20 SC ampullás 2,5 ml

2 461 Ft