2024. évi 18. növényvédelmi felhívás

2024. évi 18. növényvédelmi felhívás

Zsigó György 2024. aug. 5. Kb. 10 perc olvasás

Szomorúan néznek ki a kertek. Kókadtan lógnak a szomjazó fák, kanalasodnak a zöldségek levelei, sárgán hullik a meggyfák lombja és napégette almák borítják a fák alját. A strapabírónak megismert kedves orgonát is elcsúfították és legyengítették a Nap káros sugarai.

Az OMSZ előrejelzése szerint az elkövetkező 10 nap is ilyen forró és száraz lesz az egész országban. Csak ismételni tudom az előző felhívásban leírtakat: „Jelenleg az öntözés és az UV elleni védelem a legfontosabb teendő a kertekben és a parkokban is.”

Napperzselte orgonalevél

A lisztharmatra azért még érdemes odafigyelni az almában és szőlőben is. A forró szárazság visszafogta a terjedését, de a hajnali harmat vagy a minimális eső is elegendő ahhoz, hogy a fertőzésveszély újra 100 %-ra ugorjon. A gyümölcsökön nagy bajt már nem okozhat, de megjelenhet a fiatal hajtásokon. A zöldségféléken, dísznövényeken és az útmenti „gyomokon” is megtalálható valamelyik lisztharmatfaj.

Aki a permetezés mellett dönt, annak a kertésznek a kéntartalmú gombaölőket javaslom, amelyekkel perzselés nélkül 25 oC alatti léghőmérsékletnél dolgozhatnak. Talán éjfél körül elkezdhetjük a permetezéseket... A kecskerágó lisztharmatos levelét július 30-án fényképeztem, és a többi kép is ekkor készült.

Lisztharmat útszéli gyomokon
Lisztharmat kecskerágó levelén

A kártevők (rovarok, atkák) még most is gondot okozhatnak. Egy egészen egyszerű összesítést készítettem a sasadi csapdák előző évi eredményeiből. Évenként összeadtam a csapdázott almamolyok, a keleti gyümölcsmolyok, a szilvamolyok és a barackmolyok augusztus első heti fogásait. Arra voltam kíváncsi, hogy mekkora volt a kártevők egyedszáma az eltérő időjárású években, ugyanakkor, ugyanabban a kertben, ugyanazokra a fákra kifüggesztett csapdák esetében.

Úgy tűnik, hogy a gyümölcsmolyok rajzását különösebben nem zavarják az időjárási szélsőségek. Jelenleg is rajzanak. A korábbra tolódott szüretre gondolva és az é.v.i.-vel kalkulálva (17. felhívás) még néhol védeni kell a kései őszibarackokat, az almatermésűeket és a szőlőt is a molyok ellen (13. felhívás).

A gyümölcsmolyoktól, a hernyóktól sérülnek a gyümölcsök és a szőlőfürtök is. A darazsak, a hangyák rágásai és a viharos szelek karcolásai is nyitott kaput teremtettek a gyümölcsfertőző moníliának (2. felhívás), a szőlőben pedig a szürkepenésznek (13. felhívás). Ha fordul az időjárás, a szürkepenész még berobbanhat. 

A nyugati dióburok-fúrólégy javában rajzik, permetezéssel, vagy anélkül, de folyamatosan védekezni kell ellene (14. felhívás).

„A jégesők, az UV, a poloskák és az özönvízszerű esők miatt a szántóföldi zöldségtermesztés be fog vonulni az üvegházakba, a fólia alá” – hallottam egy kollégától. A házikertekben sem jobb a helyzet. Már egy egyszerűen felhúzott raschel háló is sokat segíthet.

Raschel-hálós árnyékolással megvédhetjük növényeiket az erős napsugárzástól

A fotó egy citrus-fajtagyűjteményben készült, közvetlenül amellett a fügebokor mellett, melynek a napégette levelét az előző felhívásban bemutattam. Nem láttam perzselést a növényeken, az árnyékolás megvédte a narancs-, a mandarin-, a grapefruit-, a lime-, a citrom- és a vérnarancsbokrokat.

Jó egészséget, jó kertészkedést!

Zsigó György, NMNK 

Raschel-háló 7,5x50 m 35g/m2 s.zöld

38 672 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Coragen 20 SC ampullás 2,5 ml

2 461 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Mospilan 20 SG 4 g

1 282 Ft
Combi-Protec 0,1 l

5 396 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Thiovit Jet 30g

479 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Nevikén Extra 0,5 l

1 256 Ft
Részletek