2024. évi 17. növényvédelmi felhívás

2024. évi 17. növényvédelmi felhívás

Zsigó György 2024. júl. 22. Kb. 10 perc olvasás

Éppen tíz napja írtam az előző felhívást. Azóta folyamatosan csúcsokat döntöget a forróság, ami sok megyében aszállyal és erős UV sugárzással is párosult. Úgy látszik, hogy ez az időjárás már a károsítóknak sem tetszik.

A varasodás, a peronoszpóra és a fitoftóra, de a csonthéjasok levélbetegségei sem robbantak be. A páramentes szárazság (légköri aszály) a lisztharmat gyors terjedését is gátolta. De nem tűnt el, csak csendben várakozik a jobb időkre, a többi kórokozóval együtt… Jelenleg az öntözés és az UV sugárzás elleni védelem a legfontosabb teendő a kertekben és a parkokban is. Cigány Zoltán július17-én fotózta Esztergomban a Nap perzselte fiatal kőrisfát. Nyitóképünkön napégett paprikatermés látható.

Erős napsugárzástól megperzselődött levelű kőris

Már tavasszal éreztük, hogy az idei év különleges feladat elé állít minket. A növények felgyorsult fejlődése miatt a kertekben felborult a megszokott menetrend. Csütörtöki hír, hogy a Mecsekalján már szüretelik a szőlőt. Valószínűleg korábban kell betakarítani a mi terményeinket is, ezért most kiemelten figyelni kell az élelmezés-egészségügyi várakozási időkre (é.v.i.)! A párásabb kertekben, a fogékonyabb növényeknél még ebben az időjárásban is fel kell venni a permetezőgépet. Az é.v.i. alapján válasszanak a növényvédő szerek közül!

A levéltetveknek sem kedvez a száraz forróság, és bízok benne, hogy az amerikai lepkekabóca sem képez újabb telepeket (16. felhívás). A gyümölcsmolyok viszont folyamatosan rajzanak, és az előrejelző hálózatunk fogási adatai azt mutatják, hogy a nyugati dióburok-fúrólégy rajzása is beindult: július elején már mindegyik csapdaponton fogták a ragacsos sárgalapok. Tehát már el lehet kezdeni a védekezést. Eldönthetjük, hogy melyik módszerrel küzdünk a légy ellen. Lásd a 14. felhívást és főleg a mellékletét. Bármelyik módszert is válasszák, ismételni kell a munkákat kora őszig, a légy rajzásának a végéig.

A legyek 25-30 méterről is berepülhetnek a diófánkra, csupán azért, hogy tojást tojjanak a zöld dióba. A tojásrakó egyedek már nem táplálkoznak, nem „nyalják be” a csalogatós rovarölő szert, ellenük nem véd a permetezésünk. Ezért jó lenne a közeli diófákat is megvédeni. Próbálják meggyőzni erről a szomszédot!

A kánikulától, napégéstől senyvedő gyümölcsfáink regenerálódását segíthetjük a lombtrágyával kombinált gombaölő szeres permetezéssel (12. és 16. felhívás). A lezúduló esőktől kirepedhetnek a termések. A 14. felhívásban ajánlott készítmények többsége egyben a napperzselés ellen is véd.

Napégett almák

A hőségtől és a Nap káros sugaraitól magunkat is védeni kell. A kora reggeli munkák után egy hűvös, árnyékos szobában készülhetünk az esti kertészkedésre. Pihenés közben olvashatunk és böngészhetünk cikkeink, videóink között. 

Az előrejelzések szerint hasonló időjárásra számíthatunk az elkövetkező években is. Mit telepítsünk a jól ismert gyümölcsfáink és zöldségeink helyett? Lehet, hogy már a füge sem bírja a tűző napot (július 16-ai fotó)?

Napégette fügelevél és gyümölcs
Ma már olyan mediterrán különlegességeket is termeszthetünk kertünkben, mint az indiai banán

Sok kertben terem szépen a kivi, a datolyaszilva. Állítólag ízletes a gyümölcse az ELTE Füvészkertjében a tűző napon álló és egészségesen zöldellő indián banánnak (Asimina triloba), amit július 16-án fotóztam. A csemetéje már kapható a magyar faiskolai árudákban is.

Jó egészséget, jó kertészkedést!

Zsigó György, NMNK 

Prosilicon lombtrágya 1 l

9 478 Ft
Részletek
Csak üzletünkben átvehető!
Vegarep EC 1 l

6 508 Ft
Shadefix 25 kg

16 400 Ft
Raschel-háló 3,6x50 m 35g/m s.zöld

18 562 Ft
Új
Főnix 1 l

49 721 Ft