2024. évi 16. növényvédelmi felhívás

2024. évi 16. növényvédelmi felhívás

Zsigó György 2024. júl. 12. Kb. 10 perc olvasás

Eddig leginkább a kórokozó gombákkal küzdöttünk. A nyári forróság visszafogta a levélnedvességet és a mérsékeltebb hőmérsékletet igénylő gombák terjedését pl. a varasodásét. Úgy tűnik, hogy a lisztharmat kevésbé sínylette meg a kánikulát, hasonlóan a molyokhoz és főleg a „mindent kibíró” poloskákhoz (13. felhívás). 

Talán az aszályos időjárás és a nálunk is terjedő parazitája (egy ollósdarázs faj) miatt csökkent le az utóbbi években az amerikai lepkekabócák egyedszáma. Újra megjelent! A fehér viaszszálas lárvatelepeit és a fürge lárvákat az idén már megtaláltam fagyalon, áljázminon, rózsán és július 8-án már az ivarérett, szaporodásra és terjedésre képes „lepkét” is lefotóztam akácon.

Egy szakcikk szerint 78 növénycsalád 330 faján mutatták ki a jelenlétét. Tehát a kertjeinkben is számíthatunk a megjelenésére pl. a fügén, de a parlagfüvön is láttam már. 

Az amerikai lepkekabóca nehezen irtható, soktápnövényű faj

Az amerikai lepkekabóca szívásával nem okoz súlyos kárt, de a gyümölcsökre csöpögő mézharmatán megjelenik a korompenész gomba, és a kerti székek is ragadnak a cukros váladékától. Nehéz ellene a védekezés! A lárvatelepeket védő fehér viaszszálakból álló védőburkot is fel kell oldani ahhoz, hogy a rovarölő szerek elérjék a rovarokat.

Az olajtartalmú készítményekkel, vagy egyéb adalékkal kombinálják az adott növényre engedélyezett rovarölő szert. A korábbi visszajelzések szerint a Tiosol lombtrágya, a narancsolaj tartalmú PREV GOLD vagy a Biosol Káliszappan is eredményesek voltak, leszárították a telepeket. Nehezíti a védekezést, hogy soktápnövényű kártevő; a permetezés után a fertőzött növényekről, pl. az utcai fákról is visszaköltözhetnek a kertünkbe. A borostyán és a vadszőlő is a kedvenc élőhelyei közé tartoznak, itt is irthatóak. 

Tiosol 1 l

1 391 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Új
Prev-Gold Garden 30 ml

2 611 Ft
Káliszappan 1 l

3 622 Ft

Minden évben hangsúlyozom a szüret utáni lombvédelem jelentőségét. Az idén tobzódtak a kórokozó gombák és a számukra kedvező időjárás miatt a szüret után is folytatják a fertőzésüket pl. a letermett csonthéjasok levelein. Ezeknek a leveleknek még „dolgozniuk kell”, mert a gyümölcsfák most alakítják ki a jövő évi termőrügyeket. A gombaölők mellé cinket, bórt is tartalmazó lombtrágyákat is adagoljanak, ezzel is segíthetik a termőrügyek képzését.

A legtöbb levélbetegségre a réztartalmú gombaölőket használhatják, és jó hír, hogy a letermett fáknál már nem kell a várakozási időket számolgatni (é.v.i. és m.v.i.). A sztigmina gombától lyukacsos kajszi levelét július 9-én fotóztam, már kb. a harmada hiányzik a levélnek (12. felhívás).

Levéllyukacsosodás-betegség tünete kajszi levelén
Csak üzletünkben átvehető!
Cuproxat FW 0.2 l

2 782 Ft
Damisol Gold Magnus 1 l

6 381 Ft
Wuxal Boron Plus 1l

5 460 Ft
Részletek
Damisol Bór 1 l

3 324 Ft
Myr Cink-Mangán 1l

8 609 Ft

Nagy melegben és a hirtelen változó hőmérsékleten, vagy ha ingadozik a talaj és a levegő nedvessége, akkor a paradicsom, a paprika, de pl. a cukkini sem tudja felvenni a talajból a kalciumot. Hiánya csúcsrothadás (feketetalpasság) formájában jelentkezik a termés csúcsi részén. Még lehet pótolni, olyan lombtrágyákkal, melyek szerves kötésben tartalmazzák a kalciumot. Ilyen pl. a Wuxal kalcium, a Damisol Kalcium vagy a Fitohorm Kalcium. A szüretig többször ismételhetik a permetezést, az almánál is, ahol a tároláskori foltosságot előzhetik meg ezekkel a kezelésekkel. A cukkini szépen terem az idén. Öt éve fotóztam a kalciumhiány miatt rothadó végű termést.

Kalciumhiány cukkinin
Wuxal Kalcium 1l

4 475 Ft
Részletek
Fitohorm 40 Ca 1 l

2 889 Ft
Damisol Kalcium 1 l

3 408 Ft
NPK 0-10-24 műtrágya 5 kg

2 186 Ft
Ferticare™ III. 10-5-26 2kg

4 033 Ft

A kálium a termések színeződéséért, a gyorsabb érésért és az eltarthatóságáért felelős elem. Ezen tulajdonságok erősítésével egyben az aszály és a nap káros hatását is ellensúlyozzuk. A talajon keresztül is fel tudják venni a növények, ezért a magas káliumtartamú NPK műtrágyák bedolgozásával, és mivel a leveleken át is felszívódik, ezért lombtrágyázással is be tudják juttatni a káliumot. A kálium hiányától zöld marad a kocsány körül a paradicsom, zöldtalpasságnak is hívják ezt a hiánybetegséget.

    
Jó egészséget, jó kertészkedést!

Zsigó György, NMNK