2023. évi 4. – tafrinás – növényvédelmi felhívás – Zsigó György

2023. évi 4. – tafrinás – növényvédelmi felhívás – Zsigó György

Pap Edina 2023. márc. 31.

A legtöbb őszibarack- és nektarinfajtánál kora tavasszal gondolnunk kell a tafrina gombára, ami akár teljes lombhullást is okozhat.

Beszédes a latin neve: Taphrina deformans. Valóban, kezdetben fodrosodnak, ráncosodnak, színesednek (deformálódnak) a levelek a fertőzése nyomán.

Ahol kevésbé érzékeny fajtákat választottak vagy olyan mikroklímájú kertbe ültették a csemetéket ahol nem érzi jól magát a gomba, ott a sárgás-pirosas torz levelek leszedésével megelőzhetik a teljes lombhullást. A fertőzésére érzékeny, de jó táperőben lévő fák is kibírják a kisebb kórokozónyomást. Sajnos a kertekben lévő, régebben telepített termő fák többsége fogékony a tafrinára, és általában az időjárásunk is kedvez a terjedésének. (Az újabb nemesítésű pl. Harras, Harrow Diamond, Amsden fajta ellenálló a betegséggel szemben. – a szerk.)

Már 4 oC környékén szórhatja a spóráit (konídiumait), és ha ezek nedves növényi felületre jutnak, akkor kicsíráznak, megfertőzik a növényt.

A jelenlegi esős, hűvös időjárás kedvez a tafrina fertőzésének.

A fertőzés után csak 1-2 héttel jelentkeznek a torzult, elszíneződött levelek. Tehát nem várhatunk a tünetek megjelenéséig.

Csak megelőzéssel (preventíven) lehet védekezni ellene!

Az első lépés már megtörtént, ami a rezes lemosás volt. Most ismételni is lehet egyes réztartalmú gombaölőkkel, de már az alsóbb dózisokkal dolgozzanak. Sokan még mindig félnek a réztől, a perzselő hatásától az őszibarackban. Egyre több olyan visszajelzést kapok a permetező kertészektől, melyek alapján úgy tűnik, hogy néhány készítmény virágzásban is használható, nem perzseli meg a virágokat. Sajnos a fajtákra és egyben a készítményekre is kiterjedő összehasonlító kísérletek nélkül nem tudok biztosan ajánlani olyan rezes gombaölőket, amelyek nem okoznak kárt a virágzó fákon.

Ha jól látom még mindig csak egyetlen III. kategóriás rézmentes gombaölőnk van, a felszívódó (szisztemikus) Score 250 EC, amely 2023 -ban pl. Alfa-Solo és Mavita 250 EC néven is kapható a gazdaboltokban.

A kis leveleket kell befednünk a permetlével, ezért apró cseppekkel permetezzenek, tapadást elősegítő segédanyagokkal. Amennyiben hűvösen, esősen folytatódik az év, még a nyár közepén is küzdhetünk a tafrinával. Ebben az esetben 5–7 naponta ismételni kell a kezelést, amíg a levegő hőmérséklete nem éri el a 15–20 °C-t, ekkor leáll a gomba károsítása. Egyes években még a gyümölcsfertőzéssel is számolnunk kell.

A Gazdabolt tv YouTube csatornáján  sok videót találnak az őszibarack tafrinájáról. Most azt a 2019-es kisfilmet  emelem ki, amelyiken a kórokozó júniusi támadására hívom fel a figyelmet. Abban az évben a bőséges májusi csapadék utáni kipárolgás tartotta fent a fertőzést. Akkor még a Miltoxot is ajánlhattam, ma már nincs engedélyezve!😟

Ne feledjék, hogy a cseresznyének, a meggynek (tünete a boszorkányseprő), a szilvának (tünete a bábaszilva) és a kajszinak is van „saját tafrinája”!

Mindegyik fajra igaz, hogy alacsony hőmérsékleten, esős, párás időben terjednek igazán és 15-20 oC átlaghőmérsékleten már megszűnik a károsításuk. De ekkor se keseredjenek el, lesz még munkájuk! A lisztharmatra biztosan számíthatnak egész nyáron át!

„Gombásan” indul a 2023. év. Nem volt olyan hideg a tél, ami gyérítette volna az áttelelő gombaképleteket. Az elmúlt napok esői pedig megteremtették azt a nedvességréteget a zöld növényi részeken, a leveleken ahol ki tud csírázni a gomba spórája, konídiuma.

Érdemes megnézni és folyamatosan figyelni a rózsát a csillagrozsdája (diplokarponos levélfoltossága) és a szamócát a mikoszferellás levélfoltossága, miatt. Mindkét növényre találnak néhány réztartalmú és néhány felszívódó gombaölőt is az engedélyezettek között. A rózsára pl. az Amistart, a szamócára pl. a Tazer 250 SC-t, a Topas 100 EC-t és egy hasznos gombát tartalmazó „bio szert”, a Polyversumot.

A Magyar Mezőgazdaság honlapján egy részletes cikket találtam az almafa-varasodásról, ami az idei tavaszon várhatóan erős fertőzéssel indít. Idézek az írásból: „ … tehát nagyon kedvező volt eddig az időjárás a kórokozó számára. Mindezek alapján a BASF előrejelzése szerint az idén március 23. és április 3. közt indulhat az aszkospóra-szóródás, akkortól számíthatunk a fertőzésre.” A következő felhívásban erről írok.

Jó egészséget, jó kertészkedést:
Zsigó György, NMNK