15 gyorsan növő fa – előnyök és hátrányok

15 gyorsan növő fa – előnyök és hátrányok

Pap Edina 2024. okt. 21. Kb. 15 perc olvasás

Az ősz a faültetés legkedvezőbb ideje. A kerttulajdonosok többsége türelmetlen és gyorsan növő fát szeretne ültetni a kertjébe, hogy minél gyorsabban árnyékot adjon. De mit is jelent a gyorsan növő fa? Mekkora méretű fát célszerű elültetni? Mik a gyorsan növő díszfafajok előnyei és hátrányai? 

A manapság legnépszerűbb díszfák többsége a „gyorsan növő” kategóriába tartozik. Ez azt jelenti, hogy évente 0,5-2 métert is nőhetnek. A spektrum másik oldalán a lassan növő fák állnak, amelyeknél 20, 50, sőt 100 évbe is beletelik, amíg elérik a fajra jellemző kifejlett méretet. Ilyen a kocsányos tölgy, a páfrányfenyő, a cédrusok, az óriás mammutfenyő.

150 éves hegyi mamutfenyő a Szarvasi Arborétumban. Lassan nő, tovább él

A gyorsan növő fák előnyei

Gyorsan árnyékot ad, hűti a környezetet, ami talán a legfontosabb előnye egy fának. Ha egy terebélyes lombú, gyorsan növő fát ültetünk a kertünkbe, akkor sok pénzt megtakaríthatunk a légkondicionáló berendezés üzemeltetési költségén, vagy nincs is rá szükség. Ezzel óvjuk a klímát (mármint az éghajlatot) és a pénztárcánkat is.

Védi a magánszférát. A gyorsan növő fák sűrű lombozata természetes térhatárolást és belátásgáltást nyújt. Nem kell több évtizedet várni arra, hogy elválassza kertünket, házunkat a kíváncsi tekintetektől, akár az utca, akár a szomszéd felől. A természetes megjelenés mellett fokozott biztonságot nyújt.

Szűri a zajt, a regést, a port. Különösen forgalmas utcákban érdemes az utcafrontra terebélyes lombkoronájú gyorsan növő fát ültetni, amely csillapítja a gépjárműforgalom káros hatásait, tisztább levegőt biztosít.

Véd a talajerózió ellen. A heves esőzések vagy a hóolvadás miatt hirtelen lezúduló elsősorban a lejtős területeken talajeróziót okoz. A gyorsan növő fák hamarabb átszövik gyökérzetükkel a talaj felső rétegét. Ilyen területeken azonban célszerű a cserjék és a gyep rézsűmegkötő tulajdonságaira hagyatkozni, a fák ebben csak másodlagos szerepet játszanak.

Kevésbé ismert gyorsan növő, elegáns fa a japán kacsurafa

A gyorsan növő fák hátrányai

Drága. Ahhoz, hogy egy díszfa minél gyorsabban megnőjön, annál nagyobb iskolázott csemetét kell vásárolunk, földlabdásan vagy konténeresen. A díszfák méretét törzskörméretben, törzsmagasságban és teljes (ültetéskori) magasságban határozzák meg. Ha gyorsan szeretnénk árnyékot adó fát ültetni, akkor 1,8-2 méteres törzsmagasságú, 3-4 méter magas és legalább 10/12, de inkább 12/14 vagy 14/16 törzskörméretű fát ültessünk. Az ennél nagyobb fa telepítése komolyabb előkészületeket és szakértelmet, gépi munkát igényel. Egy ilyen fa azonban nem olcsó, hiszen a faiskolában akár 10-15 évet is eltöltött rendszeres gondozás, metszés, növényvédelem, illetve iskolázás (gyökéralávágás, átültetés a dúsabb gyökérzet érdekében) mellett, ami költséges. Egy 12/14-es törzskörméretű, többször iskolázott fa akár 30-50 ezer forintba is kerülhet, és akkor még el sem ültettük.

Gyengébb állékonyság. A gyorsan növő fák törzsének és ágainak szövetszilárdsága általában gyengébb, ezért könnyen hasadnak, ágaik könnyen törnek. Ezeknél a fáknál mindenképpen kerüljük el a V-elágazások kialakulását, amelyben összegyűlhet a víz. Emiatt korhadási folyamatok indulhatnak be, és a fa egy nagyobb széllökés hatására kettéhasadhat. Megfelelő, mértékletes metszéssel sűrűbbé, stabilabbá tehetjük az ágrendszert. Az elhalt gallyak, ágak rendszeres eltávolítása és a szakszerű sebkezelés fontos művelet!

A tulipánfa májusban nyíló virágai gyönyörűek, de ágai nagyon törékenyek

Rövidebb élettartam. Minél gyorsabban nő egy fa, annál gyorsabban is pusztul el, részben az előbb említett okok miatt. Rendszeres és szakszerű faápolással, sebkezelésekkel, az odvak, kéregrepedések kialakulásának megakadályozásával és kezelésével lényegesen meghosszabbíthatjuk a fák életét.

Fogékony a kártevőkre és betegségekre. A laza szövetszerkezet miatt könnyebben kialakuló mechanikai sérülések, nem kezelt ágtörések, odvak, kéregrepedések következtében a gombás (rákos) megbetegedések gyakoribban a gyorsan növő fáknál. Emellett a lombozaton a szívó kártevők (pl. csipkéspoloska, levélbolha, levéltetű), valamint a gombás betegségek (pl. lisztharmat) könnyebben előfordulnak, ezért rendszeres növényvédelemre van szükség. Lakott területen használjunk környezetkímélő, bio készítményeket. A fák kedvező életkörülményeinek biztosításával, az adott talajminőségnek és élőhelynek megfelelő fafaj ültetésével, rendszeres tápanyag- és vízutánpótlással sokat tehetünk a károsítókkal szembeni ellenállóképesség növelése érdekében.

Pionír fafaj a közönséges nyír

Invazív és inváziós fajok. A gyors növekedésű fafajok között az úgynevezett pionír fajok, azaz a pusztulás (pl. erdőtűz) következtében szabaddá vált területet először spontán elfoglaló fák (pl. nyír, erdei fenyő, vörösfenyő, közönséges boróka) mellett vannak olyan idegenhonos, spontán betelepült, vagy betelepített és „elszabadult” (invazív), illetve gyomosító őshonos (inváziós) fafajok, amelyek telepítése hosszú távon gondot okozhat, különösen akkor, ha nem tartják őket karban. A fás szárú növények védelmének szabályairól szóló 346/2008. (XII. 30.) kormányrendelet 1. melléklete sorolja fel az inváziós fásszárú fajokat, amelyek ültetése (közterületekre) tilos, sőt irtandók. Ezek a fehér akác, a mirigyes bálványfa, az amerikai kőris, a cserjés gyalogakác, a kései meggy, a zöldjuhar.

A bálványfa elleni küzdelem legtöbbször sikertelen

A klímaváltozás hatására azonban több, éppen a gyors növekedés miatt gyakran és szívesen ültetett, sőt olykor túlmisztifikált fafaj (pl. hibrid császárfa=oxyfa) is a „fenntartási szempontból problémás növények” közé került. A császárfa mellett a csörgőfa, a fehér eperfa, papíreperfa, az ecetfa, az enyves éger, a nyugati ostorfa, a keskenylevelű ezüstfa, a selyemakác és a turkesztáni szil is kerülendő fák közé sorolhatók, mivel a gondozásból kiszabadulva, magról, sarjról gyorsan terjednek, gyomosítanak, kiszoríthatják a természetes őshonos populációt. Gondoljunk csak a bálványfa kiirtására szervezett nagyszabású, de sikertelen kampányokra, illetve a fehér akác „meghurcolására”.

A császárfa termése szemetel, magról könnyen terjed

Nem tudhatjuk, hogy mit hoz a jövő, és mely fajokról derül ki, hogy a megváltozott éghajlat miatt jobb, ha nem ültetjük, mai legjobb tudásunk szerint összegyűjtöttük a leggyorsabban növő fák 15-ös toplistáját, amelyeket bátran ültethetünk a kertünkbe, a fent felsorolt előnyök és hátrányok mérlegelése mellett:

1.    Amerikai tulipánfa (Liriodendron tulipifera)
2.    Közönséges nyír (Betula pendula)
3.    Babiloni szomorúfűz (Salix babylonica)
4.    Korai juhar (Acer platanoides)
5.    Vörös juhar (Acer rubrum)
6.    Szívlevelű szivarfa (Catalpa bignonioides)
7.    Rezgő nyár (Populus tremula)
8.    Közönséges júdásfa (Cercis siliquastrum)
9.    Magas kőris (Fraxinus excelsior)
10.  Amerikai mocsártölgy (Quercus palustris)
11.  Amerikai ámbrafa (Liquidambar styraciflua)
12.  Japán kacsurafa (Cercidiphyllum japonicum)
13.  Kínai mamutfenyő (Metasequoia glyptostroboides)
14.  Fekete fenyő (Pinus nigra)
15.  Japán ciprus (Cryptomeria japonica)

Akció
Új
Geo Fasebkezelő készlet

4 050 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
VitiSan SP 100 g

2 019 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Dipel DF WG 20g

2 007 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Laser Duplo 20 ml

12 441 Ft
Biocera fasebkezelő 0,2 kg

2 210 Ft
Új
Fűrész ARS-UV-32E tokkal

14 680 Ft
Kacorkés Felco 3.90 60

12 409 Ft
Akció
Juta fatörzsvédő 10cmx25m

1 603 Ft
Fatörzsvédő-Tree Trunk Protector (33x20 cm)

791 Ft
Faöntöző Zsák GardenECO 50-75L

5 650 Ft
Fakötöző heveder 25 m

5 432 Ft
Agroblen 11+22+09+6MgO+11So3 8-9 Hó 25 kg

42 815 Ft