padlizsán betegség

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A padlizsán mellékerei szögletesek, két betegség tünetei is szögletesek a leveleken. Egyik baktérium, másik gomba eredetű. Ellenük hatásos védelmet a rezes készítményekkel érhetünk el (pl.Nordox). A fertőzés a vetőmaggal vagy az előző évi fertőzött növényi maradványokkal történt.

Csak üzletünkben átvehető!
Nordox 75WG 20g

1 296 Ft

#57947
Andrea

Az átültetett padlizsán palánták kifejlett levelein a képen látható tünetek alakultak ki az átültetést követő második héten kezdtek megjelenni a száradó foltok.

#57928
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A képre nézve semmiféle károsítóra nem gyanakszom, inkább tartási hibát fedeztem fel. Lehet perzselés, sok víz és kálium-hiány. az elváltozás helye szerint valószínű / alsó leveleken látható, a levél szélén száradás, elhalás/ kálium-hiány következménye. Magas kálium-tartalmú lombtrágyával öntözze vagy permetezze a töveket /Volldünger/ . Az öntözővizet is korlátozni kellene.

#56973
Julianna Holányi

Tisztelt Szaktanácsadó!
A 3 padlizsán (Black Beauty) ágyásban mindenik palántán az alsó levelek foltosodnak, mellékelem a fotókat. Hiába szedem le folyamatosan a foltos leveleket, a tünet halad a növény felső levelei irányába.
Permeteztem rézzel. Mospilan-nal, Nissorun-nal, Wuxal-lal, de a foltosodás továbbra is fennáll.
Hiánybetegség, baktérium- vagy vírusbetegség?
Előre is köszönöm a tanácsát!

#56838
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Dr. Varga Mária válasza: Biztos, hogy a talajból fertőződött a padlizsán. A rizoktónia tünete hasonló, de az inkább a fiatal palántákat támadja meg. Lehet talajgomba vagy baktérium, esetleg fonálféreg. Az előtte a területen termelt növény - hasonló károsítókkal - is oka lehet. Sajnos, már biztosan késői a válasz, csak ma kaptam meg az anyagot. Az elvékonyodott szárrészt felvágva kérnék egy képet - ha még érdemes. Mi volt az elővetemény?

#32361
Edina Angol

Padlizsán már teremne eddig semmi baja nem volt, hervad, 4-5 nap aatt elpusztul. Föld alatti szárrész/gyökér elvékonyodva, barnás, kép csatolva. Rizoktónia lenne? Amistar, réz permetezés, previcur beöntözés eddig nem használt. Megy ki mind, kérnénk segítséget, tanácsot, SÜRGŐS. Köszönettel, AE

#32107